4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 45,00

Sterilisatie hond

Het laten steriliseren van uw hond kent vele voordelen. Allereerst wordt uw viervoeter niet langer twee keer per jaar loops en voorkomt u ongewenste zwangerschappen. Ook verkleint u de kans op melkkliertumoren en baarmoederontstekingen. Bij Dierenkliniek PETcomfort voeren ervaren dierenartsen sterilisaties uit:

  • Geen kans meer op ongewenste nestjes
  • Volledige sterilisatie van uw hond vanaf € 300,-
  • Ingreep uitgevoerd door ervaren dierenartsen
  • Haal- en brengservice van uw hond

Wilt u uw hond laten steriliseren of bent u op zoek naar meer informatie? Bel ons of maak online een afspraak met Dierenkliniek PETcomfort.

Afspraak maken Bel: 030 288 5444

Wat is steriliseren?

Met sterilisatie zorgen we ervoor dat uw hond niet langer nestjes pups kan krijgen. We nemen de eierstokken in zijn geheel weg. De behandeling lijkt daarin ook veel op een castratie.

“Goede dierenarts! We zijn goed geïnformeerd en de sterilisatie van onze pup,
Pip, ging heel goed!”
Siem Aards uit Utrecht

Voor- en nadelen van sterilisatie van een hond

Door uw hond te laten steriliseren, voorkomt u natuurlijk ongewenste nestjes pups. Ook aandoeningen als baarmoederontsteking, melkkliertumoren en suikerziekte kunnen na sterilisatie niet meer optreden. Tot slot wordt uw hond niet meer loops en heeft u geen omkijken meer naar de bloedvloeiingen en onrustig gedrag tijdens die periode.

Een sterilisatie kent geen fundamentele nadelen. We brengen uw hond onder narcose en voeren de behandeling uit. Wel kan uw viervoeter sneller aankomen na de operatie en kunnen kleine gedragsveranderingen plaatsvinden door het ontbreken van hormonen. Tevens kan incontinentie optreden. Deze kans verkleinen we echter door uitsluitend de eierstokken te verwijderen en de sterilisatie na de eerste loopsheid uit te voeren. Bij langharige rassen kan er een vachtverandering optreden.

De sterilisatie: hoe werkt het?

Op de dag van de sterilisatie brengt u uw hond naar de praktijk. We luisteren eerst naar de longen en het hart en we wegen uw hond. Vervolgens dienen we het narcosemiddel toe. Als ze eenmaal in slaap is, geven we haar antibiotica en pijnstilling. We scheren het gebied rond de buik kaal en we brengen haar naar onze operatiekamer. Daar wassen, ontsmetten en desinfecteren we het geschoren gebied en dekken we alles af met steriele doeken. We maken een minimale incisie in de huid van de buik en dan openen we de buikwand. We gebruiken en speciale haak (sterilisatiehaak) om de eierstokken in zijn geheel te verwijderen. Is de baarmoeder verdikt, dan verwijderen we die ook. We brengen inwendige hechtingen aan en we laten uw hond rustig bijkomen in onze recovery. Zodra ze weer mee naar huis mag, bellen we u.

Kosten sterilisatie hond

We steriliseren uw hond vanaf € 300,- inclusief nacontrole. De totaalprijs is afhankelijk van het gewicht van uw viervoeter. Bekijk al onze tarieven voor een duidelijk overzicht. Indien gewenst kunnen we uw hond ook bij u thuis ophalen en weer thuisbrengen. De kosten voor de haal- en brengservice beginnen vanaf €25,-.

Afspraak maken Bel: 030 288 5444

Nazorg en voeding

Na de behandeling houden we uw hond enkele uren in onze praktijk om bij te komen. Zodra ze rondloopt, nemen we haar mee naar buiten voor een plas. Als dat allemaal goed gaat, mag u haar komen halen. In de uren na de sterilisatie mag uw hond alleen wat drinken, Eventueel ’s avonds wat brokjes. In verband met misselijkheid door de narcose kunt u beter niet te snel voedsel aanbieden.

De dag na de operatie

De dagen daarna geeft u pijnstilling en mag u normaal voer aanbieden. Let er op dat uw hond goed op u blijft reageren en dat de huid mooi roze blijft. Is uw hond erg sloom en reageert ze slecht tot niet? Neem dan contact op met onze praktijk. In het geval van spoed zijn we buiten onze openingstijden te bereiken via 0900 222 3000. De hechtingen zitten onderhuids, dus u kunt zelf niet in de gaten houden of ze scheuren of niet. Daarom moet uw hond 10 dagen na de behandeling rustig aan doen. Dat betekent dat u een korte lijn gebruikt bij het uitlaten en dat ze niet mag springen.

Medicatie en hechtingen

De eerste paar dagen na de sterilisatie geeft u hond kat pijnstillers om de pijn te onderdrukken. Blijf ook de wond en de huid daar omheen goed in de gaten houden. Tijdens de operatie hechten we de wond inwendig. De hechtingen lossen dus vanzelf op en hoeven niet in de praktijk verwijderd te worden. In sommige gevallen brengen we één of twee uitwendige hechtingen aan. Wanneer dit het geval is dient u na ongeveer twee weken met uw hond terug te komen naar onze praktijk om de hechtingen te laten verwijderen.

“De dag na haar sterilisatie was Storm een beetje sloom. We hebben gebeld en we mochten langskomen. Gelukkig was er niks aan de hand en mocht ze weer met me mee.”
Anke van Veen uit Utrecht

Voedingspatroon aanpassen

De energiebehoefte van uw hond gaat kan met wel 25 % verminderen na een sterilisatie. Om de kans op overgewicht te verkleinen, moet u het voedingspatroon aanpassen. U kunt ook overgaan op voer met minder calorieën. We adviseren u hier graag over.

Wanneer kunt u uw hond het beste laten steriliseren?

Om urinewegproblemen te voorkomen adviseren we uw hond na haar eerste loopsheid te steriliseren, dus met 6 à 7 maanden. Na de eerste loopsheid is ze namelijk geslachtsrijp. Ervaring leert ons dat we de eierstokken bij jonge pups het gemakkelijkste weg kunnen halen en dat de kans op complicaties zo klein mogelijk is.

Sterilisatie oudere honden

Net als bij oudere mensen is het risico op complicaties bij oudere honden groter als het gaat op een operatie. We adviseren dan ook vaak om uw hond al na haar eerste loopsheid te laten steriliseren. Vanuit medisch oogpunt kan het nog steeds verstandig zijn om uw oudere hond te laten helpen, omdat u daarmee de kans op ontstekingen en baarmoederaandoeningen verkleint.

Verschil sterilisatie en castratie

Er heerst verwarring rondom castratie en sterilisatie van een hond. Medisch gezien klopt het niet helemaal, maar we gebruiken voor het verwijderen van de eierstokken van uw teef de term sterilisatie. Bij castratie verwijderen we de testikels van reuen.

Maak een afspraak voor de sterilisatie van uw hond in Utrecht

Wilt u een afspraak inplannen of heeft u vragen over de sterilisatie van uw hond? Neem gerust contact met ons op via 030 288 5444. We staan u graag te woord. Ook voor het maken van een afspraak neemt u telefonisch contact met ons op.

Adres

Dierenkliniek PETcomfort
Constant Erzeijstraat 2
3523 VV Utrecht

E-mail: info@petcomfort.nl
Telefoon: 030-2885444

Maak online een afspraak*
*Alleen voor afspraken in de praktijk. Voor het inplannen van een huisbezoek kunt u telefonisch een afspraak maken.

Openingstijden

De dierenkliniek is telefonisch bereikbaar op:

Maandag: 08.30 tot 18.00
Dinsdag: 08.30 tot 18.00
Woensdag: 08.30 tot 18.00
Donderdag: 08.30 tot 18.00
Vrijdag: 08.30 tot 18.00
Zaterdag: 10.00 tot 13.00