Ouder wordende kat
Ouderdom is geen ziekte zegt men wel eens. Wat ons betreft is dit helemaal waar. Oudere katten kunnen wat rustiger worden en bijvoorbeeld meer slapen, maar ook oudere katten worden niet zonder reden ziek. Is uw kat ouder dan 8 jaar en is hij rustiger dan u eigenlijk verwacht, gaat het lopen minder makkelijk of is er iets veranderd in de eetlust of het drinken? Dan is daar mogelijk een medische reden voor. Nierfalen, arthrose en gebitsproblemen bijvoorbeeld kunnen beter behandeld worden in een vroeg stadium en het is dus heel belangrijk om hier goed op te controleren.
Veel ouderdomsproblemen sluipen er langzaam in, waardoor ze lastig te herkennen zijn. Katten zijn heel goed in het verbergen van pijn en ongemak. Ze eten en spelen fanatiek door zonder te klagen. Het is natuurlijk juist fijn voor uw huisdier als u ouderdomsproblemen in een vroeg stadium herkent en onder controle houdt.
Mogelijke klachten bij ouderdom kunnen zijn:
- Minder interactie met het gezin
- Moeite met traplopen/opstaan/springen
- Toenemende stijfheid/kreupelheid
- Meer drinken, meer plassen; verlies zindelijkheid
- Toename of juist afname van gewicht
- Ontstaan van bulten of knobbels in de huid of verandering van de vacht
- Kortademigheid of conditieverlies
- Slechte adem, rood tandvlees, moeilijk kauwen
- Verandering van het gedrag
- Vermindering van het zicht en gehoor
De jaarlijkse controleafspraak bij de dierenarts is daarom zeker voor oudere katten geen overbodige luxe. Tijdens de jaarlijkse lichamelijke controle die we doen voordat we uw kat vaccineren ontdekken we gezondheidsproblemen op tijd. Wanneer we redenen vinden voor aanvullend onderzoek kunnen we bijvoorbeeld een bloedonderzoek doen.
We kunnen op de praktijk een aantal waarden zelf meten, te weten de nier- en leverwaarden, glucose en eiwitgehalte. Als de nierwaarden bij ons op de praktijk normaal zijn, maar we vermoeden dat de nieren toch niet in orde zijn, dan kunnen we bij het laboratorium de relatief nieuwe waarde SDMA aanvragen. De standaard nierwaarden ureum en kreatinine stijgen pas in het bloed zodra 75% van de nieren niet meer functioneert. Uiteraard kunnen er vóór die tijd al klachten optreden. De SDMA-waarde stijgt eerder, namelijk al bij 25% afgenomen nierfunctie en is een nog specifiekere maat voor nierschade. Als de SDMA te hoog is kan er al gestart worden met het ondersteunen van de nieren in een vroeger stadium van nierfalen.
Voeding voor senioren
Een oudere kat heeft qua voeding andere behoeften dan een jong dier. Oudere katten bewegen minder en dat vraagt om voer met een lager energiegehalte, maar wel met voldoende voedingsstoffen. Dieren met een gezond gewicht leven over het algemeen langer en hebben minder last van ouderdomsgerelateerde aandoeningen, zoals arthrose (gewrichtsslijtage).
Speciaal voor de honden- en kattensenioren verkopen wij de Sanimed Senior voeding. Door de speciale samenstelling van dit voer (laag eiwit- en fosforgehalte) worden de nieren en lever zo min mogelijk belast. Het bevat juist een verhoogd gehalte aan omega-3-vetzuren, wat goed is voor de gewrichten, nieren en hersenfunctie. Bovendien verkleint het Sanimed Senior-voer voor katten de kans op blaasgruis. Het voer zorgt voor een lager gehalte aan struvietbouwstoffen en een urine-verzurend effect.
De volgende 4 aandoeningen zijn veelvoorkomend bij de oudere kat.
Vertoont uw kat verschijnselen zoals hierboven beschreven? Dan raden wij u aan om contact met ons op te nemen.