4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 47,50

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Ontstoken en verstopte anaalklieren bij de hond

De anaalklieren van de hond bevinden zich zoals de naam al zegt in de buurt van de anus. Om precies te zijn: op 5 en 7 uur, net aan de binnenkant van de kringspier. Het zijn twee zakjes gevuld met een beetje sterk ruikende vloeistof. Elke keer als de hond ontlasting heeft komt er een beetje van die vloeistof mee. Hierdoor ruikt een hond: deze drol is van mij, van mijn vriendje van de buren, van een hond die ik niet ken.

Normaal gesproken legen de anaalklieren zichzelf en is er geen probleem. Bij sommige honden echter raken de zakjes over vol. Een oorzaak hiervoor is niet altijd te vinden. Omdat het een nogal vervelend gevoel schijnt te zijn gaan honden dan likken en bijten aan hun achterste of ze schuren over de grond (‘sleetje rijden’). Zodra u dit gaat zien kunt u bij ons een afspraak maken om de anaalklieren leeg te laten drukken. Bij sommige honden moet dit elke paar maanden gebeuren.

Maak een afspraak Bel: 030 288 5444

Soms ontstaat er, al dan niet als gevolg van een overvulling, een anaalklierontsteking of anaalklierabces. Hierbij is één van de anaalklieren verdikt en gevuld met pus. Een anaalklierontsteking kan zich razendsnel ontwikkelen en een hond kan er flink ziek van zijn en er veel pijn aan hebben. Een met pus gevuld anaalklierabces zal uiteindelijk doorbreken. De pus zoekt de snelste weg naar buiten en dat is naast de anus door de huid heen. Er is op dat moment dus een gaatje zichtbaar naast de anus waar bloed en pus uit komt.

Medicatie

Een hond met een anaalklierabces heeft medicatie nodig. Het is belangrijk om aan het einde van de kuur op controle te komen zodat we kunnen voelen of de zwelling al (bijna) weg is. We moeten zeker weten dat de ontsteking de enige oorzaak van de zwelling is geweest. Rond de anus komen namelijk ook verschillende soorten tumoren voor, waarvan sommigen kwaadaardig zijn. Snel handelen is dan erg belangrijk, de mogelijkheden om deze tumoren te behandelen zijn uiteraard groter in een vroeg stadium.