4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 47,50

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Kattenziektes waar u uw kat voor laat intenten

Het is belangrijk om uw kat te laten inenten voor bepaalde kattenziektes. Zo voorkomt u ernstige gevolgen van de veelvoorkomende kattenziekte en niesziekte. Bij Dierenkliniek PETcomfort hanteren we een vaccinatieschema, waardoor uw kat altijd beschermd is tegen deze ziektes.

Bel: 030 288 5444 Afspraak maken

Snel naar:

Kattenziekte

kitten inenten

Feline panleukopenie virus (kattenziekte) is een beruchte ziekte die lokaal een hele kattenpopulatie kan uitroeien. In het verleden werd het feline panleukopenie virus daarom ook wel ‘cat plague‘ (kattenplaag) genoemd. Het percentage katten dat aan de ziekte overlijdt is hoog bij onbeschermde katten en kan oplopen tot meer dan 90% bij kittens.

 

Ook binnenkatten lopen gevaar!
Indirect contact is de meest gebruikelijke besmettingsroute, en binnenkatten zijn daarom ook vatbaar”, aldus professor Uwe Truyen, lid van ABCD (Advisory Board on Cat Diseases) en internationaal erkend specialist op het gebied van parvovirussen. “Het feline panleukopenievirus is een zeer resistent virus en kan meerdere maanden tot zelfs een jaar in de omgeving overleven. Dit betekent dat er geen direct contact met andere katten nodig is om geïnfecteerd te raken”.

Wat zijn de symptomen van de kattenziekte?

Er zijn diverse symptomen die kunnen wijzen op de kattenziekte. De verschijnselen zijn onder andere:

  • braken
  • bloederige diarree
  • bloedarmoede

Niesziektecomplex

Een andere veelvoorkomende ziekte is de niesziekte. Dit is een acute ontsteking van de voorste luchtwegen, meestal veroorzaakt door een combinatie van virussen (het Feline Calici Virus en het Feline Herpes Virus) en bacteriën (Chlamydophila en/of Bordetella). Dit gaat vaak gepaard met koorts, sloomheid en niet willen eten.

De ziekte wordt meestal verspreid door direct contact, maar het FCV virus kan ook door indirect contact overgedragen worden. Het FCV virus overleeft namelijk tot wel 1 maand op droge oppervlakken en kan tot 8 dagen infectieus blijven in vlooienpoep.

Advies van de ABCD

Experts van de Europese Adviesraad van kattenziekten (Advisory Board on Cat Diseases, ABCD) adviseren:

“FCV is een zeer veel voorkomende virale oorzaak van ziekte van de mondholte en bovenste luchtwegen bij de kat (‘niesziekte’), en komt veel voor in combinatie met andere ziekteverwekkers zoals het feline herpesvirus (FHV). De ABCD adviseert om alle gezonde katten en kittens te vaccineren tegen FCV voor een optimale bescherming. Kittens dienen een dubbele basisvaccinatie te krijgen, waarbij de tweede dosis niet vóór twaalf weken gegeven dient te worden.”

In hoog-risico situaties zoals asiels, kattenpensions en groepsgewijs gehouden katten, kan het aan te raden zijn om kittens een derde dosis te geven als ze 16 weken oud zijn, aangezien de maternale antilichamen tegen FCV langer dan twaalf weken kunnen overleven”, adviseert Dr. Radford, viroloog en lid van de ABCD.

Kort samengevat is het dus soms raadzaam om met 16 weken de enting te herhalen. Dit geldt vooral voor omstandigheden waarin FCV eerder al een ziekte veroorzaakte bij gevaccineerde kittens.

Wat zijn de symptomen van niesziekte?

Net als bij de kattenziekte, zijn er ook bij de niesziekte diverse symptomen waaraan u een besmetting herkent.

Bij FCV (Feline Calici Virus) let u op:

  • hoge koorts
  • voorste luchtwegproblemen
  • zweren in de bek, op de kop en poten
  • voorbijgaande gewrichtsontsteking
  • vocht onder de huid

Het verloop is vaak zeer ernstig bij zowel jonge kittens als volwassen dieren, onder andere fatale longontsteking kan optreden. FCV wordt bij alle katten met chronische ontsteking van het tandvlees en de bek gevonden.

Bij FHV (Feline Herpes Virus) let u op:

  • ontsteking van de neusholte
  • ontsteking van de oogslijmvliezen
  • hoornvliesontsteking

Deze ziekte gaat vaak samen met koorts, depressie en niet willen eten. Een fatale longontsteking kan ontstaan.

Bron: ABCD Vets

Vaccinatieschema kat

We enten uw kat in volgens het volgende schema:

  • 8-9 weken:  ‘grote cocktail’ (tegen kattenziekte en niesziekte)
  • 12 weken:‘grote cocktail’ (tegen kattenziekte en niesziekte)
  • 1 jaar:  ‘grote cocktail’ (tegen kattenziekte en niesziekte)
  • 2 jaar:‘kleine cocktail’ (tegen niesziekte)
  • 3 jaar: ‘kleine cocktail’ (tegen niesziekte)
  • 4 jaar: ‘grote cocktail’ (tegen kattenziekte en niesziekte)
  • 5 jaar:‘kleine cocktail’ (tegen niesziekte)
  • 6 jaar:‘kleine cocktail’ (tegen niesziekte)

Laat uw kat inenten of onderzoeken

Wilt u graag uw kat laten inenten tegen de kattenziekte en niesziekte of vermoedt u dat uw kat al besmet is? Maak online of telefonisch een afspraak en bezoek Dierenkliniek PETcomfort in Utrecht. We staan klaar voor u en uw huisdier. Bij spoedgevallen zijn we 24/7 bereikbaar.

Ook voor vragen neemt u gerust contact met ons op. we helpen u graag verder.

Bel: 030 288 5444 Afspraak maken

Veelgestelde vragen

Als u vragen heeft, bekijk dan eerst onze veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Welke kattenziektes zijn besmettelijk?

Zowel de kattenziekte (Feline panleukopenie virus) en de niesziekte zijn besmettelijk voor katten. Bij beide ziektes is zowel direct als indirect content de oorzaak, waardoor ook binnenkatten vatbaar zijn.

Kan een kat deze ziektes overbrengen op een mens?

Over het algemeen zijn de kattenziekte en de niesziekte niet besmettelijk voor mensen. Mensen kunnen overigens wel de ziekte overdragen op andere katten.