Dierenkliniek PETcomfort Utrecht

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.30

Tegen welke ziektes worden katten geënt?

Kattenziekte

Feline panleukopenie virus (kattenziekte) is een beruchte ziekte die locaal hele kattenpopulaties kan uitroeien. In het verleden het feline panleukopenie virus daarom ook wel ‘cat plague ‘ (kattenplaag) genoemd. Het percentage van katten dat aan de ziekte overlijdt is hoog bij onbeschermde katten en kan oplopen tot meer dan 90% bij kittens.

kitten inenten

Ook binnenkatten lopen gevaar!
Daarom adviseren experts van de Europese Adviesraad van kattenziekten (Advisory Board on Cat Diseases, ABCD) :

Indirect contact is de meest gebruikelijke besmettingsroute, en binnenkatten zijn daarom ook vatbaar”, aldus professor Uwe Truyen, lid van ABCD en internationaal erkend specialist op het gebied van parvovirussen. “Het feline panleukopenievirus is een zeer resistent virus en kan meerdere maanden tot zelfs een jaar in de omgeving overleven. Dit betekent dat er geen direct contact met andere katten nodig is om geïnfecteerd te raken”.

Symptomen
De verschijnselen zijn onder andere

 • braken
 • bloederige diarree
 • bloedarmoede

Niesziektecomplex

Acute ontsteking van de voorste luchtwegen, meestal veroorzaakt door een combinatie van virussen (het Feline Calici Virus en het Feline Herpes Virus) en bacteriën (Chlamydophila en/of Bordetella). Dit gaat vaak gepaard met koorts, sloomheid en niet willen eten.

De ziekte wordt meestal verspreid door direct contact maar het FCV virus kan ook door indirect contact overgedragen worden. Het FCV virus kan namelijk tot 1 maand overleven op droge oppervlakken en kan tot 8 dagen infectieus blijven in vlooienpoep.

Experts van de Europese Adviesraad van kattenziekten (Advisory Board on Cat Diseases, ABCD) adviseren:

“FCV is een zeer veel voorkomende virale oorzaak van ziekte van de mondholte en bovenste luchtwegen bij de kat (‘niesziekte’), en komt veel voor in combinatie met andere ziekteverwekkers zoals het feline herpesvirus (FHV). De ABCD adviseert om alle gezonde katten en kittens te vaccineren tegen FCV voor een optimale bescherming. Kittens dienen een dubbele basisvaccinatie te krijgen, waarbij de tweede dosis niet vóór twaalf weken gegeven dient te worden.”

Soms kan het raadzaam zijn op 16 weken de enting nogmaals de herhalen, dit geldt vooral voor omstandigheden waar FCV in het verleden al ziekte veroorzaakte in gevaccineerde kittens.

Dr. Radford, viroloog en lid van de ABCD adviseert:

In hoog-risico situaties zoals asiels, kattenpensions en groepsgewijs gehouden katten, kan het aan te raden zijn om kittens een derde dosis te geven als ze 16 weken oud zijn, aangezien de maternale antilichamen tegen FCV langer dan twaalf weken kunnen overleven”, adviseert

Symptomen
FCV: hoge koorts, voorste luchtwegsymptomen. Zweren in de bek, op de kop en poten. Voorbijgaande gewrichtsontsteking, vocht onder de huid. Het verloop is vaak zeer ernstig bij zowel jonge kittens als volwassen dieren, o.a. fatale longontsteking kan optreden. FCV’s worden bij alle katten met chronische ontsteking van het tandvlees en de bek gevonden.

FHV: ontsteking van de neusholte, oogslijmvliezen en hoornvliesontsteking. Gaat vaak samen met koorts, depressie en niet willen eten. Een fatale longontsteking kan ontstaan.

Bron:  ABCD Vets

Vaccinatieschema kat

 • 8-9 weken:  ‘grote cocktail’ (tegen kattenziekte en niesziekte)
 • 12 weken:‘grote cocktail’ (tegen kattenziekte en niesziekte)
 • 1 jaar:  ‘grote cocktail’ (tegen kattenziekte en niesziekte)
 • 2 jaar:‘kleine cocktail’ (tegen niesziekte)
 • 3 jaar: ‘kleine cocktail’ (tegen niesziekte)
 • 4 jaar: ‘grote cocktail’ (tegen kattenziekte en niesziekte)
 • 5 jaar:‘kleine cocktail’ (tegen niesziekte)
 • 6 jaar:‘kleine cocktail’ (tegen niesziekte)