4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 45,00

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Maag-en darmproblemen

Een konijn heeft een heel gevoelig maagdarmkanaal. De samenstelling van het voer is heel belangrijk om de juiste balans te behouden. Ze moeten voldoende vezels (hooi, groenten) eten en niet teveel brokjes.

Plakpoep

Konijnen kunnen van teveel brokjes diarree krijgen en daarnaast zit er vrij veel energie in brokjes en kunnen ze er dus te dik van worden. Konijnen die te zwaar zijn kunnen zich minder goed wassen, waardoor ze de zogenaamde plakpoep kunnen krijgen. Normaal gesproken eet een konijn de zachte keutels op. De harde ronde keutels niet, die vind je dus altijd in het hok (of als je konijn zindelijk is, in het wc’tje). Maar de zachte keutels, die je dus bij een gezond konijn zelden ziet, bevatten belangrijke voedingsstoffen en een konijn heeft deze echt nodig. Vandaar dat we bij een konijn altijd goed op het gewicht letten en indien nodig een dieet zullen bespreken om te zorgen dat uw konijn een gezond gewicht krijgt en behoudt. Plakpoep is niet alleen vies, er kunnen ook vliegen op af komen en voor maden zorgen…(zie maden).

Gasbuik

Een ander regelmatig voorkomend probleem is teveel gas in de buik. De oorzaak is soms moeilijk te achterhalen. Soms is er echt een verstopping in het maagdarmkanaal, soms ligt de oorzaak bij het niet eten waardoor de darmen stil gaan liggen. Dit is een zeer ernstige situatie en levensbedreigend! Het is dan zaak om de maag en darmen zo snel mogelijk weer aan de gang te krijgen dmv medicatie en dwangvoeding. Behandelen van een konijn met stilliggende darmen vergt veel tijd en inzet van de eigenaar. Ze moeten soms wel om de 3 uur worden gedwangvoerd.  Vaak nemen wij zieke konijnen op in de kliniek, zodat zij alle zorg en aandacht krijgen die nodig is.

Haarballen

Berucht bij het konijn zijn de zogenaamde haarballen. Haarballen kunnen in de maag of verderop in de darmen zitten. Ze kunnen daar de doorgang blokkeren, waardoor er geen passage meer mogelijk is. Het vergt vaak veel tijd, liefde en medicatie om deze konijnen er bovenop te helpen. De harde ingedroogde massa moet zachter gemaakt worden door het toedienen van (veel) vocht, dwangvoeding en medicatie.