4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 45,00

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Ontwormen kat

Het ontwormen van uw kat is een taak die hoort bij de verzorging van uw kat en is belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid. We raden aan om uw kat minimaal een paar keer per jaar te ontwormen, afhankelijk van de leeftijd van de kat. Dit geldt voor zowel binnen- als buitenkatten. Een kat met wormen vertoont vaak geen klachten, maar een zware besmetting kan leiden tot bijvoorbeeld gewichtsverlies, braken, diarree, groeivertraging of een slechte vachtconditie. Daarnaast zijn enkele typen wormen besmettelijk voor de mens.

Maakt u zich zorgen om de gezondheid van uw kat? Maak dan een afspraak bij onze dierenkliniek.

Bel: 030 288 5444 Afspraak maken

Wat is de oorzaak van wormen bij katten?

Katten kunnen op verschillende manieren wormen oplopen. Vaak hebben jonge katten last van wormen, omdat er in de moedermelk spoelwormlarven voorkomen. Daarom raden we aan katten vanaf de leeftijd van 3 weken te ontwormen. Verder is het mogelijk dat uw kat wormen krijgt als gevolg van de volgende oorzaken:

  • Het eten van rauw vlees: hier geldt zowel consumptievlees als de prooien van de kat, zoals muizen en vogels.
  • Vlooien: opgelikte besmette vlooien na het wassen.
  • Via ontlasting van een reeds besmet dier, modder, vuil onder schoenen of andere contactplekken.

Hoe vaak moet u uw kat ontwormen?

Hoe vaak u uw kat moet ontwormen hangt af van de leeftijd van de kat. Het ontwormen doet u meestal preventief, omdat de kat vaak geen symptomen heeft. Pas bij een ernstige besmetting zijn er symptomen zichtbaar.

We adviseren het volgende:

Leeftijd kat Herhaling
Kitten Tot ongeveer 9 weken Elke twee weken
Jonge kat Vanaf 9 weken tot 6 maanden 1x per maand
Volwassen kat Vanaf 6 maanden 4x per jaar

Wat voor soort wormen heeft u kat?

Lintwormen en spoelwormen zijn voorbeelden van typen wormen die bij een kat voorkomen.

Lintwormen

De lintworm is een platte, witte worm die na besmetting voorkomt in het maag-darmkanaal van uw kat. Het type lintworm dat het meest voorkomt bij katten is de Dipylidium caninum. De kat krijgt dit type lintworm voornamelijk door het inslikken van vlooien. De lintworm bestaat uit meerdere segmenten en wanneer een segment vol zit met rijpe lintwormeitjes, worden deze losgelaten. De lintwormeitjes verlaten het lichaam van de kat via de ontlasting. Dit kan onder andere jeuk veroorzaken. De uitgestoten segmenten lijken op rijstkorrels en ziet u wellicht terug in de ontlasting, in de vacht van de kat of op plekken waar de kat zich graag bevindt.

Spoelwormen

De rond- of spoelworm is de meest voorkomende darmparasiet bij katten en groeit uit tot ongeveer 18 cm. De spoelworm leeft in de dunne darm van de kat. De eitjes komen na besmetting terecht in de ontlasting, waardoor een ander dier of mens kan worden besmet. Wanneer de kat genoeg weerstand heeft opgebouwd blijven de larven in ruststadium achter in het lichaam van de kat. Wanneer een poes drachtig is, komen de larven in de moedermelk terecht, waardoor kittens vervolgens worden geïnfecteerd.

Hoeveel kost het ontwormen van uw kat?

De kosten voor het ontwormen van uw kat hangen af van welke kuur u gebruikt. Bij Dierenkliniek PETcomfort geven we u indien gewenst advies over ontwormkuren voor uw kat.

We adviseren u graag

Heeft u vragen over het ontwormen van uw kat of wilt u weten welke ontwormkuur we aanraden? Neem dan contact op met onze dierenkliniek in Utrecht.

Bel: 030 288 5444   Afspraak maken