Dierenkliniek PETcomfort Utrecht

Vandaag gesloten

Chocolade

69_chocolade

Behalve dat chocolade erg lekker is, kan het ook heel erg gevaarlijk zijn. Maar weinig mensen weten dat chocolade een stof bevat die zeer giftig is voor honden, namelijk theobromine. Deze stof zit in het niet vette gedeelte van cacaobonen en geeft chocola zijn typische smaak.

Over het algemeen geldt dat hoe donkerder de chocola is, hoe meer theobromine er in zit en hoe schadelijker het is voor een hond. Melkchocolade bevat een hoog percentage melkvet en minder theobromine dan pure chocola en in witte chocolade zit dus helemaal geen theobromine. Bakkerschocolade heeft het hoogste gehalte theobromine per gram.

Theobromine heeft naast een stimulerend effect ook een irriterende werking op het lichaam. Deze effecten zijn bij honden vele malen sterker dan bij mensen.

Het kan zweren veroorzaken in de maag en daardoor braken en diarree.

De opname in het bloed vanuit het maagdarmstelsel verloopt snel en kan een versnelde en onregelmatige hartslag tot gevolg hebben. Ook de ademhaling zal versnellen, epilepsieachtige stuipen kunnen voorkomen en de hond kan veel gaan plassen en drinken. Uiteindelijk kan de hond door een hart- of ademhalingsstilstand sterven.

Er is géén tegengif voor een theobrominevergiftiging. Mensen hebben geen enkel probleem met de verwerking van theobromine, maar bij honden duurt het 6 dagen voordat hun lichaam de stof heeft afgebroken. De kans op ophoping is dan ook groot. Als je op maandag een stukje chocolade aan je hond geeft en op dinsdag steelt  hij/zij een reep van het aanrecht, dan kan er op woensdag een probleem ontstaan als de hond nog ergens een stuk chocola vindt of toegestopt krijgt. De effecten hangen natuurlijk ook af van het gewicht van de hond. Stelt u zich eens een puppy voor die een stuk chocola uit de hand van een klein kind pakt!

Als u gezien heeft of vermoedt dat de hond kort geleden een grote hoeveelheid chocola gegeten heeft is het verstandig direct de dierenarts te bellen. In sommige gevallen is het mogelijk de hond te laten braken door middel van een injectie en zo het gevaarlijke theobromine uit het lichaam te krijgen.

Kenmerken van een overdosis:

●   verhoogde nervositeit en opwinding
●   hijgen dat niet gepaard gaat met een hoge inspanning
●   plotselinge aanvallen al dan niet gepaard gaand met stuiptrekkingen
●   zeer snelle hartslag
●   coma

Waarschijnlijk schrikt u van het feit dat een op het oog zo onschuldig stuk chocolade zo gevaarlijk kan zijn voor uw hond en dat was nou precies de bedoeling van dit stukje. Als uw hond 1 M&M opgegeten heeft hoeft u echt niet met 120 km per uur naar de dierenarts te racen maar als u twijfelt over de opgegeten hoeveelheid, neem dan meteen contact op met PETcomfort om de juiste behandeling voor uw hond te kunnen bepalen.

Sowieso is dus in het vervolg een doodgewoon hondenkoekje een betere beloning voor de hond!