4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 47,50

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Chocolade

Waarom is chocolade slecht voor honden?

Over het algemeen geldt dat hoe donkerder de chocola is, hoe meer theobromine er in zit en hoe schadelijker het is voor een hond. Melkchocolade bevat een hoog percentage melkvet en minder theobromine dan pure chocola en in witte chocolade zit dus helemaal geen theobromine. Bakkerschocolade heeft het hoogste gehalte theobromine per gram.

Gevolgen eten van chocolade bij honden

Theobromine heeft naast een stimulerend effect ook een irriterende werking op het lichaam. Deze effecten zijn bij honden vele malen sterker dan bij mensen. Het kan zweren veroorzaken in de maag en daardoor braken en diarree. De opname in het bloed vanuit het maagdarmstelsel verloopt snel en kan een versnelde en onregelmatige hartslag tot gevolg hebben. Ook de ademhaling zal versnellen, epilepsieachtige stuipen kunnen voorkomen en de hond kan veel gaan plassen en drinken. Uiteindelijk kan de hond door een hart- of ademhalingsstilstand sterven.

"Twijfelt u over de opgegeten hoeveelheid chocolade, neem dan meteen contact op met PETcomfort zodat we de juiste behandeling voor uw hond te kunnen bepalen."
Dierenarts Severina Boslooper

Wat moet ik doen tegen een theobrominevergiftiging?

Er is géén tegengif voor een theobrominevergiftiging. Mensen hebben geen enkel probleem met de verwerking van theobromine, maar bij honden duurt het 6 dagen voordat hun lichaam de stof heeft afgebroken. De kans op ophoping is dan ook groot. Als je op maandag een stukje chocolade aan je hond geeft en op dinsdag steelt  hij/zij een reep van het aanrecht, dan kan er op woensdag een probleem ontstaan als de hond nog ergens een stuk chocola vindt of toegestopt krijgt. De effecten hangen natuurlijk ook af van het gewicht van de hond. Stelt u zich eens een puppy voor die een stuk chocola uit de hand van een klein kind pakt!

Als u gezien heeft of vermoedt dat de hond kort geleden een grote hoeveelheid chocola gegeten heeft is het verstandig direct de dierenarts te bellen. In sommige gevallen is het mogelijk de hond te laten braken door middel van een injectie en zo het gevaarlijke theobromine uit het lichaam te krijgen.

Kenmerken van een overdosis

De kenmerken van een overdosis chocolade bij honden zijn:

●   verhoogde nervositeit en opwinding
●   hijgen dat niet gepaard gaat met een hoge inspanning
●   plotselinge aanvallen al dan niet gepaard gaand met stuiptrekkingen
●   zeer snelle hartslag
●   coma

Mijn hond heeft chocolade gegeten, wat moet ik doen?

Als uw hond heeft gesnoept van de schaal met M&M’s is dit geen reden voor paniek . Uw hond kan eenmalig een paar M&M’s of een klein stukje chocolade wel verwerken. Heeft uw hond een behoorlijke portie chocolade op of twijfelt u? Neem dan voor de zekerheid contact op met uw dierenarts. Die kan inschatten of een behandeling nodig is.

030 288 5444 Maak een afspraak

Tevreden baasjes die u voorgingen

Fijne dierenkliniek. Word altijd goed en vriendelijk geholpen en ik heb alleen nog maar goede ervaringen gehad.

– Sophie Tol, Google Review

Onze hond had als pup de pech dat hij een paar keer goed ziek werd en zijn pootje verstuikte. De kliniek is schoon en fris, onze hond voelt zich er vertrouwd en gaat al kwispelend naar binnen. Aanrader!

– Daan Westerink, Google Review

Heel vriendelijk, je wordt snel geholpen als er wat aan de hand is en goed meegedacht.

– Renske Vm, Google Review

Ontmoet ons gepassioneerde team

Maak kennis met het team van Dierenkliniek PETcomfort. Wij nemen de zorg van uw huisdier uit handen met onze diergeneeskundige behandelingen. Wil je bij ons komen werken? Bekijk dan onze vacaturepagina.

Dierenarts Severina Boslooper
Dierenarts Brenda Tollenaar
Dierenarts met een kat
Paraveterinair Eline van Zoest

Onze dierenkliniek in Utrecht

Onze openingstijden

Maandag: 08.30 tot 18.00
Dinsdag: 08.30 tot 18.00
Woensdag: 08.30 tot 18.00
Donderdag: 08.30 tot 18.00
Vrijdag: 08.30 tot 18.00
Zaterdag: 10.00 tot 13.00