4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 47,50

Ontstoken ogen

Ontstoken ogen zijn erg vervelend voor uw dier. Jeuk en pijn kunnen er voor zorgen dat de ogen dichtgeknepen worden. Sommige dieren wrijven ook met hun poten over hun ogen. De ogen kunnen rood zijn en er kan pus uit komen.

Over het algemeen wordt met de term ‘ontstoken ogen’ een ontsteking van de bindvliezen (binnenkant van de oogleden) en/of het hoornvlies bedoeld. Uiteraard kan er ook een ontsteking voorkomen in de oogbol zelf, maar dat komt veel minder vaak voor en geeft vaak andere klachten dan roodheid en jeuk.

Eenzijdige klachten
Afhankelijk van de oorzaak kan uw dier last van één of van beide ogen hebben. Bij eenzijdige klachten zijn gaan we extra goed op zoek naar vreemde voorwerpen zoals grasaartjes of kleine steentjes, naar verkeerd groeiende haartjes of naar beschadigingen door bijvoorbeeld een kattennagel of scherpe tak. We verdoven het oog zodat we met een pincet de oogleden, inclusief het derde ooglid, kunnen vastpakken om er goed achter te kunnen kijken. Daarnaast doen we een groene kleurstof in het oog om eventuele beschadigingen aan het hoornvlies zichtbaar te maken.

Tweezijdige klachten
Als de klachten beiderzijds zijn dan is een vreemd voorwerp als oorzaak natuurlijk minder waarschijnlijk, maar toch kijken we daar wel altijd goed naar. Beiderzijdse bindvliesontsteking wordt vaak veroorzaakt door een infectie, een allergie/overgevoeligheid of bijvoorbeeld omdat uw dier te weinig traanvocht aanmaakt (‘droge ogen’). Afhankelijk van de oorzaak wordt de behandeling ingesteld. Een ongecompliceerde bacteriële infectie reageert vaak goed op een antibioticumzalf, terwijl bij ingewikkeldere problemen vaak meerdere zalfjes of druppels nodig zijn.