4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 45,00

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Artrose bij uw hond

Slijtage van de gewrichten kan optreden op alle leeftijden, maar wordt uiteraard het meest gezien bij oudere honden. Gelukkig kunnen we met de juiste medicatie het ongemak voor uw hond minimaal maken.

Wat is artrose?

Het dunne laagje kraakbeen dat op de botten in een gewricht zit kan langzaam slijten, waardoor bewegen pijnlijk wordt. In een verder gevorderd stadium groeien er (kleine) botnieuwvormingen aan de randen van de gewrichten. Deze veroorzaken niet alleen veel pijn maar kunnen er ook voor zorgen dat de mate van beweging beperkt wordt, simpelweg omdat ze in de weg zitten. Vanaf het eerste moment dat er schade optreedt in een gewricht is er sprake van een ontsteking. De ontsteking zelf zorgt voor meer irritatie, waardoor er weer meer ontsteking komt. Deze vicieuze cirkel stop niet vanzelf.

Bij een vermoeden van artrose, vaak op basis van het verhaal en het klinisch onderzoek, is het verstandig om röntgenfoto’s te maken om de ernst op dat moment vast te stellen. De uitgebreidheid van de behandeling zal onder andere daar van afhangen. Want hoewel je versleten gewrichten niet meer als nieuw kunt maken, is het onnodig om een hond de rest van zijn leven met pijn te laten rondlopen.

Behandeling artrose

Voeding

Wanneer de artrose zich nog in een beginstadium bevindt, zullen we allereerst speciale voeding adviseren. Osteoarthritis van Sanimed kan gebruikt worden bij honden vanaf 6 maanden leeftijd. Het bevat een combinatie van natuurlijke voedingsbestanddelen die bijdragen aan het remmen van de ontstekingsreactie in de gewrichten. Dit verzacht de pijn en helpt verdere beschadigingen van het kraakbeen tegen te gaan.

Voedingssupplement

Als de hond –om welke reden dan ook- geen speciale voeding eet, dan zijn er verschillende soorten voedingssupplementen verkrijgbaar. Het is belangrijk om een supplement te kiezen dat voldoende van de werkzame stof bevat.

Pijnstillers en ontstekingsremmers bij artrose

Honden die veel pijn hebben zullen aan alleen speciale voeding niet genoeg hebben. Zij zijn gebaat bij het geven van pijnstillers/ontstekingsremmers. Het is belangrijk om deze medicatie op te starten met een kuur van minimaal 2 weken, zodat de ontstekingsremmende werking de vicieuze cirkel van artrose kan doorbreken. We zullen altijd met u overleggen of de medicatie daarna (tijdelijk) geminderd of gestopt kan worden of niet. Sommige honden hebben levenslang medicatie nodig om goed te kunnen lopen.

Beweging erg belangrijk

Het is absoluut niet de bedoeling om een hond met artrose minder te laten bewegen. Beweging is essentieel om de gewrichten soepel te houden. Langs de fiets lopen of zwemmen, de zogenaamde rechtlijnige beweging, is perfect. Aangelijnd is beter dan los, omdat we bij los lopen minder controle hebben over de hond. Het spreekt voor zich dat bepaalde bewegingen minder verstandig zijn, zoals springen, acuut draaien, traplopen enzovoorts. Sommige dingen zijn uiteraard niet helemaal te voorkomen. Wij zijn van mening dat het belangrijk is om de juiste balans tussen ‘leuk’ (bal gooien, gek doen) en ‘verstandig’ (aangelijnd rechtdoor lopen) te vinden.

Gezond gewicht en artrose

Om de belasting van de gewrichten nog verder te beperken is het belangrijk dat de hond een gezond gewicht heeft. Elke kilo teveel moet meegedragen worden. We beoordelen of de hond een gezond gewicht heeft en helpen indien nodig een plan op te stellen om de hond te laten afvallen.

Maak een afspraak Bel: 030 288 5444