4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 47,50

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Oorontsteking hond

Merkt u dat uw hond ineens opvallend vaak met het hoofd schudt of aan de oren krabbelt? Er bestaat een kans dat er sprake is van een oorontsteking bij uw hond. Dit is een aandoening die regelmatig bij uw viervoeter voorkomt. Het is belangrijk dat u uw hond in dat geval laat onderzoeken om een diagnose te stellen. Laat u de aandoening niet behandelen, dan bestaat het risico op een chronische oorontsteking bij uw hond. Neem daarom contact op met Dierenkliniek PETcomfort om een afspraak te maken voor uw hond.

Afspraak maken Bel: 030 288 5444

Symptomen van een oorontsteking bij mijn hond

Er zijn verschillende symptomen die wijzen op een mogelijke oorontsteking bij honden. Het krabben aan een oor is daar een voorbeeld van net als het schudden met het hoofd. Een oorontsteking veroorzaakt hinder en pijn. Dit uit zich in het piepen of kermen als u bijvoorbeeld de oren of het hoofd van uw hond aanraakt.

Het komt ook voor dat honden het hoofd schuin houden, waarbij het aangedane oor naar beneden wijst. Een ander symptoom is dat het oor stinkt of dat er zichtbaar roodheid rond of in het oor aanwezig is. Ook een grote hoeveelheid oorsmeer is een symptoom, net als dat de oorschelp mogelijk gezwollen is. Het laten stellen van een diagnose bij uw hond is belangrijk, want een deel van de symptomen doet zich ook voor bij oormijt.

 • Krabben aan oor
 • Schudden met hoofd
 • Piepen of kermen bij aanraking oor of hoofd
 • Schuin houden van het hoofd
 • Stinkend oor
 • Gezwollen oorschelp
 • Roodheid rond aangedane gebied
 • Veel oorsmeer

De oorzaken van een oorontsteking

Er zijn een aantal oorzaken aan te wijzen die de kans op het ontstaan van een oorontsteking bij honden vergroten, bijvoorbeeld als er sprake is van een allergie, zoals een huidziekte. Parasieten vormen eveneens een oorzaak voor het ontwikkelen van een oorontsteking, zoals oormijt. Verder is een hormonale aandoening een risicofactor, net als auto-immuunziekten bij honden. Een andere oorzaak is een grasaar die in het oor van uw hond terecht is gekomen. Er bestaat extra risico op een terugkerende oorontsteking bij honden die veel haar in het oor hebben. Zo ook bij honden die veel zwemmen en daarbij natte oren krijgen.

 • Allergie
 • Parasieten
 • Hormonale aandoening
 • Auto-immuunziekten
 • Grasaar in oor
 • Nauwe gehoorgang
 • Veel zwemmen
 • Haren in het oor

Oorontsteking hond behandelen

Het hangt van de oorzaak af welke behandeling van toepassing is bij een oorontsteking van honden. Bij aanwezigheid van een grasaar verwijderen we deze en bij oormijt als oorzaak behandelen we deze aandoening met een antimijtenmiddel. Zo is het ook mogelijk dat de behandeling plaatsvindt met medicinale oorzaak.

Kosten van een behandeling

De kosten van een behandeling van oorontsteking bij honden zijn afhankelijk van de oorzaak en behandelmethode. U krijgt korting op de behandeling indien u de keuze heeft gemaakt voor ons PETcomfort Zorgplan.

Hoe voorkom ik een ontsteking in het oor?

Het is mogelijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om oorontsteking bij uw hond te voorkomen. Bijvoorbeeld door na het zwemmen uw hond en vooral de oren en het hoofd goed af te drogen. Bij overvloedig oorsmeer is het aan te raden om dit iedere week schoon te maken met een oorreiniger voor honden. Maak in ieder geval geen gebruik van een wattenstaafje.

Terugkerende oorontsteking hond

Bij een terugkerende oorontsteking hond is het van belang om onderzoek te doen naar de oorzaak. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er sprake is van een allergie voor bepaald voedsel of een omgevingsallergie.

Chronische oorontsteking hond

Indien er sprake is van een chronische oorontsteking hond is het belangrijk om de onderliggende oorzaak te behandelen. Bijvoorbeeld atopische dermatitis of een voedselovergevoeligheid. Het is ook mogelijk dat er sprake is van een vernauwing van de gehoorgang die doorlopend voor ontstekingen in het oor zorgt.

Plan een behandeling in

Plan bij Dierenkliniek PETcomfort een behandeling in voor uw hond als u vermoedt dat er sprake is van een oorontsteking. We hebben om de rust te bewaren een aparte wachtkamer voor honden en katten. Maak gemakkelijk online een afspraak of bel direct naar 030 288 5444.

Afspraak maken Bel: 030 288 5444