4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 45,00

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Chronisch nierfalen bij katten

Chronisch nierfalen bij katten treedt op wanneer de nieren niet meer naar behoren kunnen functioneren. Helaas is het zo dat de symptomen van nierfalen pas opgemerkt worden wanneer meer dan 50% van de nieren beschadigd is. Net als mensen kunnen namelijk ook katten goed leven met één nier en kan bij nierfalen het gezonde nierweefsel van uw kat het zieke nierweefsel vrij lang compenseren.

Gevolgen

Doordat bij nierfalen de urine niet meer goed geconcentreerd wordt, blijft de kat veel dorst houden en gaat vervolgens veel drinken en plassen. Tevens is het zo dat afvalstoffen niet meer voldoende in de urine uitgescheiden worden en zich ophopen in het bloed. Dit heeft tot gevolg dat de kat een slechte adem krijgt, zich misselijk kan voelen, daardoor minder eetlust heeft en soms zelfs kan braken.

Diagnose

De diagnose chronisch nierfalen bij katten kan gesteld worden d.m.v. bloedonderzoek en/of urineonderzoek.

Behandeling

Als nierweefsel eenmaal chronisch beschadigd is, kan dat niet meer herstellen. Wel kan de achteruitgang van de nierfunctie van uw kat geremd worden door een nierdieet te geven dat arm is aan eiwit, fosfaat en zout. Tevens kan medicatie gegeven worden die de doorbloeding van de nieren bevordert en kunnen fosfaatbinders door het voer gegeven worden.