4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 47,50

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Castratie hond

Overweegt u een castratie bij uw hond, maar weet u niet zeker of het de juiste beslissing is? Het castreren van uw hond kan ervoor zorgen dat hij aangenamer in de omgang wordt en minder dominant gedrag vertoont. We bieden u graag betrouwbare informatie over de castratie van een hond en informeren u over de voor- en nadelen. Zo weet u zeker dat u een weloverwogen beslissing neemt. Als u besluit om uw hond te laten castreren, dan kunt u terecht bij Dierenkliniek PETComfort. Onze dierenartsen hebben jarenlange ervaring en helpen uw hond graag verder.

  • Laat uw hond castreren vanaf € 200,-
  • Verminder dominant gedrag
  • Geen kans op ongewenste nestjes
  • Castratie uitgevoerd door gespecialiseerde dierenartsen
  • Haal- en brengservice van uw hond

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kunt u gerust contact met ons opnemen.

Bel: 030 288 5444

Wat is castreren?

Bij een chirurgische castratie worden de zaadballen van de reu geheel weggenomen. Het onvruchtbaar maken van een teef heet in feite ook een castratie, maar noemt men meestal sterilisatie.

Chirurgische castratie en tijdelijke castratie

Naast chirurgische castratie kan er gekozen worden voor tijdelijke castratie d.m.v. een implantaat Suprelorin®. Dit implantaat wordt, net als een identificatiechip, onderhuids aangebracht met een dikke naald. De reu wordt door de hormonen in het implantaat onvruchtbaar gemaakt gedurende 6 tot 12 maanden. Er kan bijvoorbeeld voor een implantaat gekozen worden om te testen of een chirurgische castratie het gewenste effect oplevert of bij dieren die een sterk verhoogd narcoserisico hebben.

Wanneer uw hond castreren?

Een reu kan gecastreerd worden als hij een half jaar oud is.

“Ik ben erg tevreden over service van Dierenkliniek PETComfort. Ze hebben mijn hond heel goed geholpen en hebben hem op zijn gemak gesteld. Dankjewel voor de fijne service!”
– Petra Landa

Redenen voor castratie bij de hond

Mensen kiezen voor het laten castreren van hun hond om de volgende redenen:

  • De hond wordt makkelijker in de omgang: hij reageert minder fel op andere honden en gaat niet meer achter de teefjes aan.
  • Laten verdwijnen (of flink verminderen) van voorhuidontsteking.
  • Het verkleinen van de prostaat: doordat de prostaat afhankelijk is van mannelijke hormonen, krimpt hij na de castratie. Op latere leeftijd kunnen reuen last krijgen van een vergrote prostaat. Een vergrote prostaat zorgt er onder andere voor dat een hond moeilijk kan poepen.

De nadelen van castratie

Er zitten helaas ook nadelen aan een castratie:

  • De kans op overgewicht neemt toe.

Gelukkig kan dit voorkomen worden door het voedingspatroon van uw hond aan te passen. Wanneer u het dieet op de juiste manier aanpast, hoeft de reu niet aan te komen.

Bel: 030 288 5444

Kosten castratie reu

De kosten van de castratie bij een hond zijn afhankelijk van hoeveel kilogram uw hond weegt. In de tabel hieronder vindt u een overzicht van de kosten:

Castratie hond < 10 KG € 200,00
Castratie hond 10-20 KG € 220,00
Castratie hond 20-30 KG € 240,00
Castratie hond 30-40 KG € 275,00
Castratie hond 40-50 KG € 300,00
Castratie hond 50-60 KG € 350,00

 

Bij Dierenkliniek PETcomfort hanteren we all-in prijzen. De prijzen zijn dus inclusief de standaard medicijnen en het controleconsult na drie dagen. Mocht er sprake zijn van uitzonderlijke afwijkingen aan het geslachtsapparaat, dan komen er extra kosten bij. Voor meer informatie kunt u terecht op onze pagina tarieven.

Haal- en brengservice

Indien gewenst kunt u gebruikmaken van onze haal- en brengservice. Dit houdt in dat we uw hond bij u thuis komen ophalen en hem na afloop weer thuis brengen.

Nazorg: wat te doen na de castratie van uw hond?

Direct na de castratie

Na afloop van de operatie houden we uw reu een aantal uur ter observatie in onze praktijk. We wachten tot hij goed wakker is en zelfstandig kan lopen. Als dit goed gaat en de hond weer fit is, mag hij naar huis.

Thuis, na de ingreep

Eenmaal thuisgekomen mag de hond alleen drinken. ’s Avonds mag hij een klein beetje eten. Dit komt omdat uw hond na de ingreep misselijk kan zijn van de narcose en het gevaar op verslikken nog aanwezig is.

De dag na de castratie

De dag na de operatie mag uw hond weer normaal eten. Het is van belang dat u de dagen na de castratie goed op uw hond let. Hij zal uiteraard nog wat suf zijn van de narcose, maar hij moet goed op u blijven reageren. Daarnaast moet zijn huid mooi roze zijn. Reageert uw hond erg sloom? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de praktijk. Tot slot geeft u uw hond de eerste paar dagen na de castratie pijnstillers.

De eerste twee weken na de operatie

De wond van de reu bestaat uit een snee vlak voor de balzak. Deze wordt onderhuids gehecht, waardoor normaal gesproken de hechtingen niet verwijderd hoeven te worden. Soms zijn wel een of twee hechtingen te zien, deze moeten dan na 10 tot 14 dagen verwijderd worden. De balzak kan door de irritatie de eerste dagen nog iets gezwollen zijn, maar moet daarna gaan krimpen. Om te voorkomen dat de hond aan de wond zit, zal hij soms een kraag om moeten of moet hij een speciaal pakje aan. Na een paar dagen kunt u de wond op de praktijk laten controleren. Het is verstandig om de hond de eerste 10 tot 14 dagen rustig te houden en zeker niet te laten zwemmen, zodat de wond optimaal kan genezen.

Het aanpassen van het voedingspatroon

Na de ingreep is het belangrijk dat er bepaalde maatregelen worden getroffen op het gebied van het voedingspatroon van uw gecastreerde reu. Omdat na de castratie de energiebehoefte van de hond omlaag gaat, is het verstandig om zijn voeding hierop aan te passen. De hoeveelheid voer die u geeft kan met 25% verminderd worden. Het is van belang om goed op de voedingstoestand van uw hond te blijven letten en zo nodig over te gaan op voer met minder calorieën of om juist iets meer voer te geven. Voor meer informatie over het aanpassen van het voedingspatroon kunt u terecht bij de dierenarts.

Maak een afspraak bij Dierenkliniek PETComfort

Heeft u vragen over de castratie of wilt u direct een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op door te bellen naar 030 288 5444. We helpen u graag verder.