Dierenkliniek PETcomfort Utrecht

Vandaag geopend van 08.30 tot 19.00

Braken en diarree bij katten

De meeste katten hebben zo af en toe wel eens last van maagdarmklachten: braken, diarree of allebei. In veel gevallen wordt het veroorzaakt door een (onschuldig) virus of ze hebben iets verkeerds gegeten. Katten braken nogal eens een haarbal uit. Vaak gaan de klachten binnen een paar dagen vanzelf over. Het is dus niet altijd nodig om bij één keer overgeven direct een dierenarts te bellen. Uiteraard mag dit wel als u zich zorgen maakt, want daar zijn we immers voor.

Soms is het echter onverstandig om af te wachten. Bijvoorbeeld als uw kat blijft braken, geen water binnenhoudt, heel erg sloom is of als u bloed bij het braaksel ziet. Dit geldt trouwens ook voor aanhoudende diarree of (veel) bloed bij de ontlasting. Ondanks de mogelijk onschuldige oorzaak, kunnen de gevolgen in deze gevallen wel ernstig zijn. Met name uitdroging kan levensbedreigend zijn. Ook bij kittens is het niet verstandig om af te wachten, omdat hun kleine lijfjes nóg gevoeliger zijn voor uitdroging en suikertekort.

Voeding bij braken of diarree

Het is belangrijk dat katten die overgeven en/of diarree hebben blijven eten en drinken. Gewoon hun eigen voer mag, soms is speciaal voer beter. We hebben verschillende soorten geschikte voeding van Sanimed op voorraad. Iets smakelijks en licht verteerbaars zoals gekookte kip of een beetje blikvoeding met wat warm water erdoor is voor een paar dagen geen probleem als uw kat niets anders wil eten. Het is niet verstandig om hele rare dingen te gaan uitproberen, omdat de maag juist al van slag is. Kleine beetjes voer en water worden over het algemeen het beste verdragen. Ook als uw kat wel honger heeft kunnen er beter vaak kleine beetjes gevoerd worden dan teveel ineens.

Naast de vrij onschuldige maagdarm virussen en ‘verkeerd gegeten dingen’ zijn er uiteraard ook andere, soms ernstiger oorzaken van braken en diarree. Parasieten zoals Giardia of voedselovergevoeligheden kunnen een rol spelen, of er kan bijvoorbeeld sprake zijn van specifieke maagdarmontstekingen, nierproblemen of tumoren. Als uw kat erg ziek is of de klachten houden aan, dan zullen we uiteraard aanvullend onderzoek adviseren om de juiste diagnose te kunnen stellen.