4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 45,00

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Hond is allergisch

Net als mensen kunnen ook honden allergisch zijn voor bepaalde dingen. Zo kunnen ze allergisch zijn voor bijvoorbeeld pollen, huidschilfers, insecten, voeding en medicatie. Merkt u dat uw hond een overgevoelige reactie heeft op bepaalde stoffen? Dan spreken we van een allergie. Neem in dat geval contact op met Dierenkliniek PETComfort en maak een afspraak.

Allergieën herkennen

Uw hond kan meerdere allergieën tegelijkertijd hebben en helaas lijken veel allergieën op elkaar. Daarom kan het een uitdaging zijn om de oorzaak te achterhalen, maar dit is wel van groot belang. Allergieën kunnen leiden tot huidproblemen, daarom is het belangrijk om een allergische reactie bij uw hond te herkennen. Het meest voorkomende teken van een allergie is jeuk in het gezicht, de oren, de poten, de liezen en de oksels. Daarnaast zijn er nog andere symptomen die kunnen wijzen op een allergische reactie:

 • Constant likken (of bijten) van de poten
 • Darmproblemen
 • Haarverlies
 • Hotspots op de huid
 • Huidproblemen
 • Niezen
 • Ontstoken huid
 • Oorontsteking
 • Piepende ademhaling

Meest voorkomende allergieën bij een hond

De meest voorkomende allergieën bij honden zijn atopie, een voedselallergie of een vlooienallergie. We lichten deze allergieën hieronder graag aan u toe.

Atopie

Bij atopie, ook wel bekend als atopische dermatitis, reageert uw hond op bepaalde stoffen in de omgeving, zoals pollen, huisstofmijt of schimmelsporen. Deze allergie is vaak erfelijk. De overgevoeligheid kan het hele jaar door klachten veroorzaken, maar de klachten kunnen ook variëren per seizoen. Hoewel we atopie niet kunnen genezen, is het wel mogelijk de symptomen onder controle te houden door middel van medicatie, de verwijdering van allergenen uit de omgeving of desensibilisatie.

Voedselallergie

Wist u dat uw hond plotseling allergisch kan raken voor het voedsel dat hij al jarenlang eet? Als een hond allergisch is voor het voedsel, dan komt dit vaak door de overgevoeligheid voor de eiwitten van rund, tarwe, zuivel, kip, soja, maïs en eieren in de voeding. Om te bepalen of de allergie veroorzaakt wordt door een voedselallergie of iets anders, kan een hypoallergeen dieet worden geprobeerd.

Het is belangrijk om te begrijpen dat een voedselallergie verschilt van een voedselintolerantie. Bij een voedselintolerantie heeft uw hond moeite met het verteren van bepaalde voedingsmiddelen. Het is helaas niet mogelijk om een intolerantie vast te stellen.

Vlooienallergie

Het is gebruikelijk dat een vlooienallergie optreedt bij honden in hun eerste levensjaar, maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan als de hond herhaaldelijk in aanraking is gekomen met vlooien. Het is daarom belangrijk om uw puppy van jongs af aan te beschermen tegen vlooien.

Allergieën verhelpen

Er zijn verschillende manieren om allergische reacties bij honden te verlichten. Een natuurlijke aanpak kan helpen om de symptomen te verminderen en het welzijn van uw hond te verbeteren. Enkele mogelijke oplossingen zijn:

 • Dieetverandering: In sommige gevallen is een voedselallergie de oorzaak van de allergische reacties. Het overschakelen naar hypoallergeen voedsel kan verlichting bieden.
 • Huidverzorging: Regelmatig baden met milde shampoo en het gebruik van speciale verzorgingsproducten kunnen helpen om jeuk en huidirritatie te verminderen.
 • Natuurlijke supplementen: Sommige natuurlijke supplementen, zoals omega-3 vetzuren, kunnen ontstekingen verminderen en de algehele gezondheid van de huid ondersteunen.

Als uw hond ernstige of langdurige klachten heeft, raden wij u aan contact met ons op te nemen.

Contact opnemen

Contact opnemen met Dierenkliniek PETComfort

Als uw hond last heeft van langdurige en extreme klachten of als u nog vragen heeft, neem dan contact met ons op via 030 288 5444 of maak een afspraak. Onze dierenartsen staan klaar om u verder te helpen!

Bel: 030 288 5444 Afspraak maken