4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 45,00

Sterilisatie van de hond (teef)

Wat is steriliseren?

In de volksmond wordt het onvruchtbaar maken van een teef sterilisatie genoemd. Eigenlijk is het een castratie, omdat de eierstokken niet worden afgebonden maar geheel worden weggenomen. Na deze ingreep kan een hond geen pups meer krijgen. Het onvruchtbaar maken van een reu heet:”castratie“.

Wanneer steriliseren?

Een teef wordt tussen de 7 en 14 maanden voor het eerst loops, dan is ze geslachtsrijp en kan ze jongen krijgen. Het is verstandig om met de sterilisatie te wachten totdat de teef 1 keer loops is geweest. Het optimale sterilisatie moment is 3 maanden na de 1e dag van haar loopsheid, dan is haar lichaam weer volledig tot rust gekomen. Indien een teef binnen deze 3 maanden gesteriliseerd wordt zijn de baarmoeder en de eierstokken nog te actief, waardoor de kans op bloedingen wat groter is. Ook als een teef schijnzwanger is, is een sterilisatie af te raden, want ook dan is de kans op bloedingen groter.

Het beste moment voor sterilisatie is dus 3 maanden na het begin van de eerste loopsheid.

Voordelen steriliseren

Als u geen pups wilt is het voor een teef gezonder om gesteriliseerd door het leven te gaan omdat:

  • Gesteriliseerde teven een verminderde kans op het krijgen van tumoren in de melklijsten hebben. Als de sterilisatie na de eerste loopsheid plaats vindt is deze kans zo klein mogelijk, namelijk rond de 1%. Met elke loopsheid die hierna volgt stijgt de kans op het krijgen van melkkliertumoren sterk.
  • Er minder kans bestaat op het krijgen van suikerziekte.
  • Een baarmoederontsteking niet meer kan optreden. Deze ontsteking kan bij honden fataal zijn.

Verder is het voor de eigenaar een voordeel dat de hond niet meer loops wordt en dus niet meer lastig wordt gevallen door reuen.

Nadelen steriliseren

Er zitten helaas ook nadelen aan een sterilisatie.

  • Er bestaat een kleine kans op incontinentie. Deze kans wordt zo klein mogelijk gehouden door alleen de eierstokken te verwijderen en de sterilisatie na de eerste loopsheid plaats te laten vinden.
  • In het bijzonder bij rassen als de Newfoundlander en de Engelse Cocker Spaniël bestaat er een kans op vachtveranderingen maar dit wordt ook bij andere langharige rassen gezien.
  • De kans op overgewicht neemt toe.

Deze voordelen van sterilisatie wegen medisch gezien ruimschoots op tegen de nadelen. Ons advies is dan ook om teefjes te laten steriliseren 3 maanden na het begin van de eerste loopsheid.

Nazorg en voeding

Na afloop van de operatie houden we uw hond een aantal uur ter observatie in onze praktijk. Pas als ze goed wakker is en weer zelfstandig kan lopen nemen we haar mee uit om even te plassen. Als dit goed gaat en de hond weer fit is, mag ze naar huis. Eenmaal thuis gekomen mag ze alleen drinken en de eerste dag liever nog niet eten. Dit omdat ze nog wat misselijk kan zijn van de narcose en het gevaar op verslikken nog aanwezig is. De dag na de operatie mag ze weer gewoon eten.

Het is van belang om de dag(en) van de sterilisatie goed op de hond te letten. Ze zal uiteraard nog wat suf zijn van de narcose, maar ze moet goed op u blijven reageren en haar huid moet mooi roze blijven. Wanneer ze erg sloom overkomt en niet op u reageert, dan is het verstandig om contact op te nemen met de praktijk. De eerste paar dagen na de sterilisatie geeft u pijnstillers en antibiotica en laat u zo nodig de wond op de praktijk controleren. De wond wordt onderhuids gehecht, waardoor normaal gesproken de hechtingen niet verwijderd hoeven te worden. Verder is het van belang om de teef de eerste 10 dagen goed rustig te houden en aan een korte lijn uit te laten. Ze mag niet springen/rennen/zwemmen omdat de huid en vooral de spieren van de buik eerst goed moeten genezen.

Omdat na de sterilisatie de energiebehoefte van de hond omlaag gaat, is het verstandig om de voeding aan te passen. De hoeveelheid voer die u geeft kan met 25% verminderd worden. Het is van belang om goed op de voedingstoestand van uw hond te blijven letten en zo nodig over te gaan op voer met minder calorieën of om juist iets meer voer te geven. Met deze maatregelen en natuurlijk met voldoende beweging hoeft een gesteriliseerde teef niet te dik te worden. Wij hebben speciale voeding voor gesteriliseerde teven.

Prijs

De prijs voor een sterilisatie is afhankelijk van het gewicht van uw hond. Dit is een vaste prijs inclusief nacontrole. Bij ons geen verrassingen achteraf.

Sterilisatie Teef < 10 kg € 300,00
Sterilisatie Teef 10-20 kg € 355,00
Sterilisatie Teef 20-30 kg € 375,00
Sterilisatie Teef 30-40 kg € 395,00
Sterilisatie Teef 40-50 kg € 450,00
Sterilisatie Teef > 50 kg € 495,00

Maak een afspraak

Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies of maak online een afspraak.