4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 47,50

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Grasaren hond

In de zomerperiode komen grasaren bij honden regelmatig voor. Dit is namelijk bij uitstek een periode waarin grasaren veelvuldig aanwezig zijn. Uw hond loopt dan meer risico dat een grasaar in de huid terechtkomt of zich in de neus, oren of ogen nestelt. Grasaren zijn vervelend en veroorzaken ongemak voor uw hond. In ernstige situaties is het mogelijk dat er medische problemen ontstaan als gevolg van grasaren. Ontdek hier meer over grasaren, zoals de symptomen, hoe grasaren te voorkomen zijn en wanneer behandeling nodig is. Dierenkliniek PETcomfort in Utrecht behandelt grasaren en medische problemen bij honden.

Wat zijn grasaren?

Een grasaar maakt onderdeel uit van een grassoort in de vorm van een scherp zaadje met een weerhaakje. De aren zijn stekelig van vorm en hebben de neiging om af te breken en zich te nestelen in uw hond als deze bijvoorbeeld door het hoge gras rent. Grasaren kruipen graag in de vacht van uw hond, maar kunnen ook op andere kwetsbare plekken terechtkomen. Bijvoorbeeld in de oren of ogen, net als in de neus of in de huid tussen de tenen. Het is lastig om deze grasaren op te merken en te verwijderen. De grasaren vormen een bron voor het ontstaan van ontstekingen in het lichaam.

Oorzaken van grasaren bij een hond

De wilde grassoort met aren komt volop ten bloei vanaf juni en is onder meer in natuurgebieden aanwezig, maar ook langs de stoeprand. Honden vinden het natuurlijk heerlijk om door het hoge gras te hollen en te spelen. Bij honden met een langere vacht is het voor grasaren gemakkelijker om zich daaraan vast te grijpen. Het probleem is dat deze grasaren steeds dieper gaan en zelfs tot in de huid doordringen. Dit zorgt voor pijn en ongemak bij uw hond en in bepaalde situaties zelfs voor ernstige medische problemen.

Grasaren voorkomen

Het is niet altijd mogelijk om grasaren bij honden te voorkomen, maar het is wel mogelijk om er rekening mee te houden. Bijvoorbeeld door uw hond niet door het hoge gras te laten rennen en de wilde grassoort zoveel mogelijk te omzeilen. Als u heeft gewandeld in een gebied waar grasaren voorkomen, dan is het belangrijk om uw hond te controleren. Doe dit na iedere wandeling en controleer het hele lichaam. Dit is mogelijk door uw handen door de vacht over de huid te laten glijden. Controleer daarbij ook tussen de tenen, in de oksels, neus en oren van uw hond.

Symptomen grasaren

Er zijn verschillende symptomen die wijzen op grasaren bij honden. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Uw hond niest ineens heel veel
  • Uw hond schudt vaak met zijn of haar kop heen en weer
  • Uw hond likt opvallend vaak aan zijn of haar tenen of begint mank te lopen
  • Uw hond wrijft steeds met een poot in het oog of over de neus
  • Er ontstaat een ontsteking

Herkent u een of meerdere van deze symptomen? Neem dan contact op met Dierenkliniek PETcomfort.

Grasaren in de neus

Als er sprake is van grasaren in de neus, leidt dit mogelijk tot een neusontsteking. Het kan zijn dat uw hond hierdoor bloed niest.

Grasaren in de ogen

Een grasaar in het oog kan zich onder het ooglid of achter de oogbol nestelen. Dit leidt doorgaans tot ernstige oogontstekingen.

Grasaren in de oren

Een grasaar in het oor van uw hond vormt meestal de bron voor een oorontsteking. In ernstige situaties is het mogelijk dat de grasaar het trommelvlies bereikt.

Grasaren in de huid

Grasaren die zich in de vacht en huid van uw hond nestelen, dit kan zorgen voor irritatie en ontstekingen. Dit leidt tot pijn, ongemak en jeuk bij uw hond. Grasaren kruipen vooral tussen de tenen waardoor ze onder de huid gaan migreren.

Grasaren in de keel

Indien er grasaren in de keel van uw hond terechtkomen, bestaat er een risico op een infectie aan de slokdarm of keel. Het is dan lastiger voor uw hond om adem te halen.

Behandeling van grasaren bij uw hond

Medische problemen door grasaren bij honden in Utrecht worden door onze dierenartsen behandeld. Het is niet alleen belangrijk om een ontsteking als gevolg van een grasaar te behandelen, maar ook om de grasaar te verwijderen. Bij zichtbare grasaren is het vaak nog mogelijk om deze zonder verdoving eruit te halen. Als de grasaar diep in de huid zit en uw hond veel pijn heeft, behandelen we uw hond onder narcose.

Maak een afspraak

Heeft uw hond een grasaar of te maken met medische problemen als gevolg daarvan? Maak een afspraak voor behandeling in Utrecht bij Dierenkliniek PETcomfort. Wij hebben voor honden een aparte wachtkamer net als voor katten. Dit komt de rust ten goede. Overweeg ook een volledige gezondheidsinspectie van uw hond voor een bedrag vanaf € 47,50. Of kies voor deelname aan het PETcomfort Zorgplan en bespaar 20%. Bel voor een afspraak naar 030 288 5444. Uiteraard ook voor andere behandelingen van honden.

Maak een afspraak Bel: 030 288 5444