4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 47,50

Niesziekte kat

Niesziekte bij de kat komt –helaas- regelmatig voor. Het is een ziekte die veroorzaakt wordt door verschillende virussen en bacteriën. De niesziekte-vaccins die wij gebruiken zijn werkzaam tegen een aantal van deze ‘beestjes’, te weten Feline Herpesvirus type 1 en Feline Calicivirus (injectie) en Bordetella bronchiseptica (neusdruppel). Jaarlijkse vaccinatie zorgt ervoor dat uw kat minder ernstige symptomen vertoont bij een infectie met bovenstaande verwekkers dan  een niet-gevaccineerde kat. Een gevaccineerde kat zal wat niezen en snotteren, terwijl een kat zonder afweerstoffen echt heel ziek kan worden en bijvoorbeeld een longontsteking kan krijgen.

Gevaccineerd of niet, het is belangrijk om niet te lang af te wachten als je kat verkouden is. Hoe langer hij ziek is, des te meer beschadigingen er optreden in de luchtwegen en hoe groter de kans is dat de niesziekte terugkomt.

Symptomen van niesziekte zijn onder andere:

  • Vieze, ontstoken ogen
  • Niezen, snotteren
  • Kwijlen, zweren op de tong
  • Benauwd, kortademig

Heeft uw kat één of meer van deze klachten, aarzel dan niet en neem contact met ons op. We onderzoeken uw kat en afhankelijk van de ernst van de klachten stellen we de behandeling in. Soms is het voldoende om een ontstekingsremmer te geven, maar katten die erg benauwd zijn en niet willen of kunnen eten hebben meer zorg nodig. Vaak herstellen katten goed maar het risico bestaat altijd dat de niesziekte terugkomt. Vrij regelmatig zien we katten die elke paar maanden een terugval hebben en erg verkouden zijn. In die gevallen noemen we de niesziekte chronisch. Als een kat chronische niesziekte heeft, betekent dit dat de verkoudheid nooit meer helemaal over zal gaan. De slijmvliezen in de luchtwegen zijn dan blijvend beschadigd. We proberen het deze katten zo prettig mogelijk te maken, wat vaak goed lukt, maar helaas komt de verkoudheid uiteindelijk altijd weer terug.

Maak een afspraak Bel: 030 288 5444