4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 45,00

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Jeuk- en huidklachten bij de hond

Net zoals mensen kan uw hond erg veel ongemak ervaren van jeuk. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk een oplossing te zoeken voordat uw hond schade aanricht bij zich zelf door overmatig krabben.

Oorzaak van jeuk bij uw hond

Het nare van jeuk is echter dat de oorzaak van de jeuk meestal niet zo snel gevonden is. Bij hele hevige jeuk kan een hond zichzelf gaan bijten en/of krabben, waardoor er kale plekken, wondjes en korstjes ontstaan. Regelmatig spelen parasieten zoals vlooien en mijten een grote rol bij het ontstaan van de jeuk, maar jeuk kan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een allergie of een huidschimmel.

Vlooien

Een veel voorkomende oorzaak van jeuk bij de hond is een vlooienbesmetting. Sommige honden hebben daarbij ook nog eens last van een vlooienallergie. Deze ontstaat door een allergische reactie van de hond op het speeksel van de vlo. Eén vlooienbeet kan al voldoende zijn voor het ontstaan van heftige jeuk. Uw hond het hele jaar door ontvlooien is dus heel belangrijk. Naast vlooien zijn er ook andere parasieten, zoals mijten en luizen, die voor veel jeuk kunnen zorgen. Bij een schimmelinfectie heeft een hond over het algemeen weinig last van jeuk, maar kunnen er wel kale plekken en schilfers zichtbaar zijn.

Allergie

Als er geen beestjes in het spel zijn, wordt er onderzocht of er sprake is van een allergie, overgevoeligheid of atopie. Voedselovergevoeligheid of -allergie bij honden geeft vaak huidklachten. Jeuk aan de poten, in de liezen of oksels en/of terugkerende oorontstekingen, het kan allemaal. Deze klachten kunnen op elke leeftijd ontstaan.

Het kan zijn dat een hond ineens een reactie krijgt op het voer dat hij altijd al kreeg. Een speciaal hypoallergeen voer kan helpen bij het vaststellen van een voedsel gerelateerd probleem. Wanneer een speciaal dieet niet helpt dan kan er sprake zijn van een atopie. Dat is een allergie voor iets in de omgeving, zoals bepaalde soorten planten, pollen of stofmijten. Het is vaak lastig om er precies achter te komen waar de hond allergisch voor is. Soms kan een bloedonderzoek of huidtest uitsluitsel geven. Het gebeurt ook vaak dat er een behandeling tegen de jeuk gestart wordt zonder dat een exacte diagnose gesteld is. Als de hond veel last heeft van de jeuk is dit soms onvermijdelijk.

Maak een afspraak Bel: 030 288 5444