4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 45,00

Sterilisatie kat

Wat is steriliseren?

Door middel van steriliseren zorgen we ervoor dat een poes onvruchtbaar wordt. Na deze ingreep kan een poes dan ook geen kittens meer krijgen. Bij het onvruchtbaar maken van een kater spreken we over castratie.

Voor- en nadelen van sterilisatie van een poes

Een sterilisatie van de poes kent meerdere voordelen. Zo kan er na sterilisatie geen baarmoederontsteking meer optreden. Zeker voor wat oudere katten kan deze ontsteking gevaarlijk zijn. Ook is er minder kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren op latere leeftijd. Daarnaast wordt een poes na sterilisatie niet meer krols. Dit voorkomt dat uw kat zeer onrustig is en veel miauwt. Tot slot zorgt u er met een sterilisatie natuurlijk voor dat uw kat niet meer zwanger kan raken en u de zorg krijgt over een nestje kittens.

Een sterilisatie kent geen echte, grote nadelen. Alleen het feit dat uw kat een operatie dient te ondergaan en na de tijd de neiging heeft om sneller aan te komen. Het is dan ook belangrijk om het voedingspatroon na de operatie aan te passen.

"Niet alleen biedt sterilisatie voordelen voor de gezondheid van uw kat, maar het kan ook effectief zijn bij het voorkomen van ongewenst urinair gedrag. We raden aan om daarom uw kat te laten steriliseren."
Eline van Zoest, Paraveterinair
Dierenarts met een kat

De ingreep: hoe werkt het?

De dag van de ingreep brengt u uw kat naar onze praktijk. Voordat we starten met de operatie voeren we een pre-anesthetisch onderzoek uit. We luisteren hierbij zorgvuldig naar de longen en het hart, wegen de poes en geven haar een injectie met een narcosemiddel. Wanneer ze slaapt, krijgt ze antibioticum en pijnstillers toegediend. Tot slot scheren we de buik en brengen we haar naar de operatiekamer. We wassen, ontsmetten en desinfecteren het te behandelen gebied en dekken dit af met steriele doeken. Tijdens de operatie maken we een snede van 1 tot 1,5 cm in de huid van de buik en openen we de buikwand. Met een speciaal sterilisatiehaakje verwijderen we vervolgens de eierstokken. Indien de baarmoeder verdikt is, verwijderen we deze ook. Vervolgens hechten we de buik van binnenuit. Na de ingreep brengen we uw kat naar de recovery waar ze rustig bij kan komen. Zodra ze weer opgehaald kan worden, brengen we u hiervan op de hoogte.

Kosten sterilisatie kat

De kosten voor de sterilisatie van uw kat bedragen bij Dierenkliniek PETcomfort € 175,-.

Bel: 030 288 5444

Nazorg en voeding

Na de ingreep moet uw kat enkele uren in onze praktijk verblijven ter observatie. Zodra ze goed wakker is, weer zelfstandig kan lopen en fit is, mag ze lekker naar huis toe. De eerste uren mag ze alleen water drinken. In de avond is een kleine hoeveelheid eten toegestaan. We raden dit de eerste uren af in verband met eventuele misselijkheid door de narcose en het gevaar op verslikken.

De dag na de operatie

Een dag na de operatie mag uw kat gewoon weer de normale voeding krijgen. Blijf haar wel goed in de gaten houden. Ze zal uiteraard nog wat suf zijn door de narcose, maar het is belangrijk dat ze wel blijft reageren wanneer u contact probeert te maken. Is uw kat erg sloom en reageert ze slecht tot niet? Neem dan contact op met onze praktijk. In het geval van spoed zijn we buiten onze openingstijden te bereiken via 0900 222 3000. Zorg er daarnaast voor dat uw kat de eerste 10 dagen voldoende rust houdt. Springen, rennen en nat worden is niet verstandig, omdat de huid en de spieren van de buik eerst goed moeten genezen.

Medicatie en hechtingen

De eerste paar dagen na de sterilisatie geeft u uw kat pijnstillers om de pijn te onderdrukken. Blijf ook de wond goed in de gaten houden. Tijdens de operatie hechten we de wond onderhuids. De hechtingen lossen dan ook vanzelf op en hoeven niet in de praktijk verwijderd te worden. In sommige gevallen zijn er één of twee hechtingen nodig. Wanneer dit het geval is dient u na 10 á 14 dagen met uw poes terug te komen naar onze praktijk voor het verwijderen van de hechtingen.

Voedingspatroon aanpassen

Na de sterilisatie is het belangrijk de voeding van uw kat aan te passen. Dit omdat na de ingreep de energiebehoefte van uw kat omlaag gaat. U kunt de hoeveelheid voer daarom met 25% verminderen of overgaan op voer met minder calorieën. Met een aangepast voedingspatroon en voldoende beweging loopt uw kat geen risico op overgewicht.

Wanneer kunt u uw kat het beste laten steriliseren?

U kunt uw poes het beste laten steriliseren voor de eerste krolsheid heeft plaatsgevonden. We adviseren daarom een leeftijd van 6 tot 9 maanden.

Verschil sterilisatie en castratie

Er is regelmatig verwarring rondom castratie en sterilisatie. Hoewel het medisch gezien niet helemaal juist is, gebruiken we voor het verwijderen van de eierstokken van de poes de term sterilisatie. In het geval van verwijdering van de testikels van katers spreken we over castratie.

Maak een afspraak voor de sterilisatie van uw kat in Utrecht

Heeft u vragen of wilt u graag meer informatie over het steriliseren van een kat? Neem gerust contact met ons op via 030 288 5444. We staan u graag te woord. Ook voor het maken van een afspraak kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

kat

Tevreden baasjes die u voorgingen

Ik vond het best spannend om mijn kat te laten steriliseren. Gelukkig werd er precies uitgelegd wat er ging gebeuren. Dezelfde dag had ik Mienkie alweer op mijn schoot liggen. Ze was snel weer de oude!

– Kim Gierns uit Utrecht

Heel erg tevreden over de service van Dierenkliniek PETcomfort. De dierenartsen gingen heel lief met mijn kat om en wisten zelfs mij op mijn gemak te stellen. Bedankt!

– Josien Dirksen uit Utrecht

Heel goede en prettige dierenarts centraal gelegen in Utrecht Hoograven! Accuraat, ter zake maar bovenal heel vriendelijke artsen en assistenten. Ze doen hun werk met hun hart en grote toewijding!

– David Verwer, Google Review

Ontmoet het gepassioneerde team

Maak kennis met het team van Dierenkliniek PETcomfort. Wij nemen de zorg van uw huisdier uit handen met onze diergeneeskundige behandelingen. Wil je bij ons komen werken? Bekijk dan onze vacaturepagina.

Dierenarts Severina Boslooper
Dierenarts Brenda Tollenaar
Dierenarts met een kat
Paraveterinair Eline van Zoest

Onze dierenkliniek in Utrecht

Onze openingstijden

Maandag: 08.30 tot 18.00
Dinsdag: 08.30 tot 18.00
Woensdag: 08.30 tot 18.00
Donderdag: 08.30 tot 18.00
Vrijdag: 08.30 tot 18.00
Zaterdag: 10.00 tot 13.00