Dierenkliniek PETcomfort Utrecht

Vandaag gesloten

Wat te doen als uw hond veel drinkt en/of plast

Weet u hoeveel uw huisdier drinkt? Drinken is zo vanzelfsprekend dat we er vaak geen aandacht aan besteden. Toch is (veel) meer drinken één van de symptomen van veel ziektes, zoals nierproblemen, blaasontsteking of een baarmoederontsteking. Zodra het u opvalt dat uw hond meer drinkt is het zaak om dit goed in de gaten te houden. Soms valt niet alleen het meer drinken op, maar ook het meer plassen. Een hond kan vaker plassen en grotere plassen doen, dit merkt u meestal tijdens het uitlaten. In extreme gevallen kan de hond de urine niet meer ophouden en wordt er in huis geplast.

Maak bij twijfel altijd een afspraak om uw dier te laten onderzoeken. We zullen u dan vragen om de hoeveelheid water op te gaan meten. Dit kunt u doen door een maatbeker te gebruiken bij het vullen  en leegmaken van de waterbak. Zo kunt u precies zien hoeveel uw dier die dag gedronken heeft. Als u meerdere dieren heeft dan kan dit natuurlijk lastig zijn. Daarom zullen we bij een verdenking op meer drinken en plassen naast een lichamelijk onderzoek ook urine- en bloedonderzoek adviseren.

Maak een afspraak Bel: 030 288 5444

In de urine kunnen we zien of er daadwerkelijk meer geplast wordt en zo ja, hoe ernstig het probleem is. Ook kijken we of er ontstekingscellen in de urine zitten of bijvoorbeeld een teveel aan suiker. Het bloedonderzoek is belangrijk om (bijvoorbeeld) problemen met lever of nieren aan het licht te brengen. De lijst met mogelijke oorzaken is lang en we zullen indien nodig blijven doorzoeken totdat we de oorzaak gevonden hebben. Dan pas kunnen we beslissen wat de behandeling zal zijn.

Belangrijk: hoewel het soms vervelend kan zijn dat uw dier zo vaak moet plassen of zelfs in huis gaat plassen, is het zeer onverstandig om minder water te geven! Het plassen gaat namelijk gewoon door, dus als uw dier minder drinkt zal het gaan uitdrogen.