Dierenkliniek PETcomfort Utrecht

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.30

Wat te doen als uw hond veel drinkt en/of plast?

Merkt u dat uw hond veel drinkt of plast? Dan is het goed om na te gaan hoeveel uw hond precies drinkt. Drinken is zo vanzelfsprekend dat we er vaak geen aandacht aan besteden. Toch is (veel) meer drinken één van de symptomen van veel ziektes, zoals nierproblemen, blaasontsteking of een baarmoederontsteking.

Zodra het u opvalt dat uw hond meer drinkt, is het zaak om dit goed in de gaten te houden. Soms valt niet alleen het meer drinken op, maar ook het meer plassen. Een hond kan vaker plassen en grotere plassen doen, dit merkt u meestal tijdens het uitlaten. In extreme gevallen kan uw hond de urine niet meer ophouden en wordt er in huis geplast.

Maak bij twijfel altijd een afspraak om uw dier te laten onderzoeken.

Maak een afspraak Bel: 030 288 5444

Onderzoek

Om een onderliggend probleem vast te stellen of uit te sluiten, zullen we u vragen om de hoeveelheid water bij te gaan houden. Dit kunt u doen door een maatbeker te gebruiken bij het vullen en leegmaken van de waterbak. Zo ziet u precies hoeveel uw dier die dag gedronken heeft. Als u meerdere dieren heeft, dan kan dit natuurlijk lastig zijn. Daarom zullen we bij een verdenking tevens een lichamelijk onderzoek en een urine- en bloedonderzoek adviseren.

Urine- en bloedonderzoek

In de urine kunnen we zien of er daadwerkelijk meer geplast wordt en zo ja, hoe ernstig het probleem is. Ook kijken we of er ontstekingscellen in de urine zitten of bijvoorbeeld een teveel aan suiker. Het bloedonderzoek is belangrijk om (bijvoorbeeld) problemen met lever of nieren aan het licht te brengen. De lijst met mogelijke oorzaken is lang en we zullen indien nodig blijven doorzoeken totdat we de oorzaak gevonden hebben. Dan pas kunnen we beslissen wat de behandeling zal zijn.

Belangrijk: hoewel het soms vervelend kan zijn dat uw dier zo vaak moet plassen of zelfs in huis plast, is het zeer onverstandig om minder water te geven! Het plassen gaat namelijk gewoon door. Dus als uw dier minder drinkt, zal het gaan uitdrogen.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak plast een hond gemiddeld per dag?

Een volwassen hond moet gemiddeld 3 tot 4 keer worden uitgelaten om zijn behoefte te doen. Omdat honden niet alleen maar plassen omdat het ‘moet’, maar ook om hun geur achter te laten, doen zij ook regelmatig kleine plasjes. Dit doen zij in de meeste gevallen wel nadat zij eerst hebben geroken op dit plekje.

Wanneer is plasgedrag afwijkend?

Het plasgedrag van uw hond is afwijkend als hij of zij langer zit en/of staat dan voorheen. Het is ook aan te raden om de urinestraal van uw hond in de gaten te houden wanneer u vermoedt dat er iets niet klopt.

Wanneer een hond last heeft van een aandoening, zoals een blaasontsteking, zal hij eerst een grote plas doen, om vervolgens allerlei kleine plasjes te doen, zonder dat er nog iets uitkomt. Ze zullen dus persen op een lege blaas.

Bij twijfel adviseren we u altijd om contact met uw dierenarts op te nemen. Als u woonachtig bent in Utrecht of omstreken, staat Dierenkliniek PETcomfort voor u klaar. We zijn klantgericht, professioneel en hebben het beste met uw trouwe viervoeter voor.

Maak een afspraak Bel: 030 288 5444

Waarom plast mijn hond veel?

Er zijn diverse oorzaken waarom honden veel plassen en drinken. Dit hoeft overigens niet altijd gecombineerd te zijn. Het kan ook zo zijn dat uw hond enkel veel plast, zonder veel te drinken. Als uw hond wel meer drinkt, zult u merken dat uw hond veel grote hoeveelheden plast.

Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • Blaasontsteking
  • Nierproblemen
  • Baarmoederontsteking

Waarom plast mijn hond veel kleine plasjes?

Honden zullen tijdens het uitlaten al snel veel kleine plasjes doen. Dit hoeft niet direct te maken te hebben met een aandoening. Honden zullen op veel verschillende plekken hun geur willen achterlaten. Hierdoor zullen zij allerlei kleine plasjes doen. In veel gevallen kunt u aan de hond merken als er wel iets mis is. Ze zullen ongemakkelijk overkomen of ze doen meer kleine plasjes dan voorheen.

Neem bij twijfel altijd contact op. Het is beter om er zeker van te zijn dat er niks aan de hand is.

Hoe vaak plast een hond met blaasontsteking?

Plast uw hond vaker dan normaal kleine beetjes? Dan is het mogelijk dat hij of zij last heeft van een blaasontsteking. Een blaasontsteking is niet ernstig, maar voor het welzijn van uw hond is het goed om dit zo snel mogelijk te verhelpen. Omdat er meerdere oorzaken zijn, is het nodig dat we eerst de oorzaak achterhalen, voordat we de blaasontsteking kunnen verhelpen.