4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 45,00

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Ouder wordende hond

Ouderdom is geen ziekte zegt men wel eens. Wat ons betreft is dit helemaal waar. Oudere honden kunnen wat rustiger worden en bijvoorbeeld meer slapen, maar ook oudere dieren worden niet zonder reden ziek. Is uw senior (zie hieronder) rustiger dan u eigenlijk verwacht, gaat het lopen minder makkelijk of is er iets veranderd in de eetlust of het drinken? Dan is daar mogelijk een medische reden voor. Nierfalen, arthrose en gebitsproblemen bijvoorbeeld kunnen beter behandeld worden in een vroeg stadium en het is dus heel belangrijk om hier goed op te controleren.

Uw dier is een: Leeftijd van uw dier:
Kleine hond 8 of ouder
Middelgrote hond 7 of ouder
Grote hond 6 of ouder

Tabel 1. Leeftijd waarop uw hond officieel ‘senior’ is

Klachten bij oudere honden

Veel ouderdomsproblemen sluipen er langzaam in, waardoor ze lastig te herkennen zijn. Het is natuurlijk juist fijn voor uw huisdier als u ouderdomsproblemen in een vroeg stadium herkent en onder controle houdt.

Mogelijke klachten bij ouderdom kunnen zijn:

  • Minder interactie met het gezin
  • Moeite met traplopen/opstaan/springen
  • Toenemende stijfheid/kreupelheid
  • Meer drinken, meer plassen; verlies zindelijkheid
  • Toename of juist afname van gewicht
  • Ontstaan van bulten of knobbels in de huid of verandering van de vacht
  • Kortademigheid of conditieverlies
  • Slechte adem, rood tandvlees, moeilijk kauwen
  • Verandering van het gedrag
  • Vermindering van het zicht en gehoor

De jaarlijkse controleafspraak bij de dierenarts is daarom zeker voor oudere honden geen overbodige luxe. Tijdens de jaarlijkse lichamelijke controle die we doen voordat we uw hond vaccineren ontdekken we gezondheidsproblemen op tijd. Wanneer we redenen vinden voor aanvullend onderzoek kunnen we bijvoorbeeld een bloedonderzoek doen.

We kunnen op de praktijk een aantal waarden zelf meten, te weten de nier- en leverwaarden, glucose en eiwitgehalte. Als de nierwaarden bij ons op de praktijk normaal zijn, maar we vermoeden dat de nieren toch niet in orde zijn, dan kunnen we bij het laboratorium de relatief nieuwe waarde SDMA aanvragen.  De standaard nierwaarden ureum en kreatinine stijgen pas in het bloed zodra 75% van de nieren niet meer functioneert. Uiteraard kunnen er vóór die tijd al klachten optreden. De SDMA-waarde stijgt eerder, namelijk al bij 25% afgenomen nierfunctie en is een nog specifiekere maat voor nierschade. Als de SDMA te hoog is kan er al gestart worden met het ondersteunen van de nieren in een vroeger stadium van nierfalen.

Voeding voor senioren

Een oudere hond heeft qua voeding andere behoeften dan een jong dier. Oudere dieren bewegen minder en dat vraagt om voer met een lager energiegehalte, maar wel met voldoende voedingsstoffen. Dieren met een gezond gewicht leven over het algemeen langer en hebben minder last van ouderdomsgerelateerde aandoeningen, zoals arthrose (gewrichtsslijtage).

Speciaal voor de hondensenioren verkopen wij de Sanimed Senior voeding. Door de speciale samenstelling van dit voer (laag eiwit- en fosforgehalte) worden de nieren en lever zo min mogelijk belast. Het bevat juist een verhoogd gehalte aan omega-3-vetzuren en vitamine E, wat goed is voor de gewrichten, nieren en hersenfunctie.

Vertoont uw hond verschijnselen zoals hierboven beschreven? Dan raden wij u aan met uw hond langs te komen.