4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 47,50

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Jeuk bij katten

Een kat besteedt over het algemeen veel tijd aan het wassen van zijn of haar vacht. Zo blijft de vacht schoon en glanzend. Zodra een kat jeuk heeft gaat de kat zichzelf steeds meer wassen en vaak ook zo fanatiek dat haren uitgetrokken worden. Bij hele hevige jeuk kan de kat zichzelf ook gaan bijten en/ of krabben. Er kunnen kale plekken ontstaan, korstjes op de huid komen en een rode huid zichtbaar zijn.

Oorzaken jeuk

Jeuk kan veel verschillende oorzaken hebben. Regelmatig spelen parasieten zoals vlooien en mijten een grote rol bij de jeuk, maar het kan ook te maken hebben met een allergie of een huidschimmel.

Vlooien

De meest voorkomende oorzaak van jeuk bij de kat is een vlooienallergie. Deze ontstaat door een allergische reactie van de kat op het speeksel van de vlo. Eén vlooienbeet kan al voldoende zijn voor het ontstaan van heftige jeuk. Uw kat het hele jaar door ontvlooien is dus heel belangrijk.

Naast vlooien zijn er ook andere parasieten, zoals mijten en luizen, die voor veel jeuk kunnen zorgen. Bij een schimmelinfectie heeft een kat over het algemeen weinig last van jeuk, maar kunnen er wel kale plekken en schilfers zichtbaar zijn.

Allergie en overgevoeligheid

Als er geen beestjes in het spel zijn, wordt er onderzocht of er sprake is van een allergie, overgevoeligheid of atopie. Voedselovergevoeligheid of -allergie bij katten geeft vaak huidklachten. Deze klachten kunnen op alle verschillende leeftijden ontstaan. Het kan zijn dat een kat ineens een reactie krijgt op het voer dat hij altijd al kreeg. Een speciaal hypoallergeen voer kan helpen bij het vaststellen van een voedselgerelateerd probleem.

Atopie

Als ook een speciaal dieet niet helpt dan kan er sprake zijn van een atopie. Dat is een allergie voor iets in de omgeving, zoals bepaalde soorten planten, pollen of stofmijten. Het is vaak lastig om er precies achter te komen waar de kat allergisch voor is. Soms kan een bloedonderzoek uitsluitsel geven, maar het gebeurt ook vaak dat er een behandeling tegen de jeuk gestart wordt zonder dat een exacte diagnose gesteld is. Omdat de kat vaak heel erg veel last heeft van de jeuk is dit soms onvermijdelijk.