4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 45,00

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Baarmoederontsteking of pyometra bij de hond

De meeste teven worden één of twee keer per jaar loops. De loopsheid duurt gemiddeld drie weken, maar uw hond is maar een paar dagen echt vruchtbaar. Als een teef niet gedekt wordt, dan is ze schijnzwanger. Gelukkig hebben niet alle teven hier echt last van, maar het duurt wel zo’n zes tot tien weken voordat de voortplantingsorganen weer helemaal tot rust gekomen zijn. Gedurende die weken is de baarmoeder vatbaarder voor infecties en in deze periode zien we dan ook de meeste baarmoederontstekingen (ook wel pyometra genoemd) optreden. De baarmoeder vult zich steeds verder met pus. Als de baarmoedermond open is, kan de pus via de vulva naar buiten lopen. Veel gevaarlijker is het als de baarmoedermond gesloten is, de met pus gevulde baarmoeder kan enorm groot worden en uiteindelijk knappen.

Symptomen baarmoederontsteking

Teven met een baarmoederontsteking zijn sloom, hebben weinig eetlust, kunnen braken en ze drinken en plassen meestal veel. Soms is er duidelijke uitvloeiing uit de vulva zichtbaar.

Soms is de baarmoeder zo groot, dat hij voelbaar is door de buikwand heen. In andere gevallen maken we een röntgenfoto of laten een echo maken.

Behandeling baarmoederonsteking

Zodra de diagnose pyometra gesteld is, willen we zo snel mogelijk de behandeling starten om te voorkomen dat de hond nog zieker wordt. Meestal is een operatie de beste behandeling, de baarmoeder (en eierstokken) worden dan weggehaald. In sommige gevallen kan er geprobeerd worden de infectie op te lossen met alleen medicatie.

Baarmoederontsteking kan voorkomen worden door uw hond te laten steriliseren, of eigenlijk: castreren, want de eierstokken worden weggenomen.

Maak een afspraak Bel: 030 288 5444