4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.30

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 45,00

Giardia bij katten

De eencellige darmparasiet Giardia kan maagdarmklachten veroorzaken bij katten. Dit uit zich meestal in diarree waarvan de ernst van dag tot dag kan wisselen. We zien Giardia-infecties meestal bij kittens of bij dieren die om een andere reden een verminderde weerstand hebben.

Diagnose

Om een goede diagnose te kunnen stellen hebben we ontlasting nodig van 3 opeenvolgende dagen. Dit is nodig omdat de darmparasiet niet elke dag wordt uitgescheiden.

Bij een positieve uitslag moet uw hond behandeld worden met medicijnen.

Medicatie

De keuze van de medicatie is afhankelijk van de situatie. Uw kat wordt in ieder geval twee keer behandeld met twee weken tussentijd, dit om het succes van de behandeling te vergroten.

Indien er 14 dagen na de laatste behandeling weer (of nog steeds) klachten zijn, zal er opnieuw getest worden op Giardia. Wanneer er dan nog steeds een positieve uitslag is, moet de behandeling herhaald worden. In sommige gevallen kan een Giardia infectie zeer hardnekkig zijn.

Let op: Giardia is overdraagbaar van dier op dier en van dier op mens!

Belangrijk om op te letten en om te doen wanneer uw kat Giardia heeft:

  • Het is zeer belangrijk het dier zelf te wassen op de 3e en de 5e dag van de behandeling om herbesmetting door poetsen/likken van de vacht te voorkomen.
  • Ruim de ontlasting op. Niet alleen in huis of in de tuin, maar ook op straat (om besmetting naar andere dieren zoveel mogelijk te voorkomen). Het mooiste is om de plek waar ontlasting van het besmette dier heeft gelegen te ontsmetten.
  • Na het aanraken van uw kat de handen goed wassen.
  • Ook de voer- en waterbak dienen dagelijks heet afgewassen te worden (als het kan in de vaatwasser).
  • Het beste is om de omgeving te ontsmetten met een chlooroplossing: een verdunning van 1 deel chloor op 10 delen water. Op onze praktijk is ook een speciaal schoonmaakmiddel verkrijgbaar.
  • Na het schoonmaken is het belangrijk dat u alles goed laat drogen aangezien de oöcysten in een vochtige omgeving maandenlang infectieus blijven.

Wanneer u of anderen die in aanraking zijn geweest met uw kat darmklachten hebt/hebben, is het raadzaam contact op te nemen met uw huisarts. Vermeld dan dat uw kat Giardia heeft.