4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 47,50

Blaasontsteking bij de hond

Vaak plassen, veel aandrang, kleine beetjes plassen of bloed plassen, het zijn allemaal symptomen van een blaasontsteking bij de hond. Blaasontsteking bij honden komt regelmatig voor, voornamelijk bij teefjes omdat de plasbuis van de teef relatief kort en wijd is. Daardoor hebben bacteriën er niet zoveel moeite mee om van buitenaf via de plasbuis in de blaas terecht te komen.

Veroorzakers blaasontsteking

Een blaasontsteking bij de hond is dus vrijwel altijd een ontsteking veroorzaakt door een bacteriële infectie. Dit in tegenstelling tot blaasontsteking bij de kat. Maar ook bij honden komen blaasontstekingen voor die veroorzaakt worden door blaasgruis of blaassteentjes, of door de combinatie gruis en bacterieel.

Behandeling blaasontsteking

Als uw hond verdacht wordt van een blaasontsteking willen we altijd een urineonderzoek doen van zo vers mogelijke urine. Dit kunt u bij een teefje soms lastig opvangen, maar met behulp van bijvoorbeeld een pollepel of een speciaal urine-opvangsysteem is het eigenlijk altijd wel mogelijk. De urine van uw hond onderzoeken we op een aantal zaken die ons een indicatie kunnen geven van de ernst en de oorzaak. Soms is het nodig om de urine op kweek te zetten, hiervoor moet steriele urine via een blaaspunctie worden afgenomen.

Naast een urineonderzoek is ook een lichamelijk onderzoek van de hond belangrijk. Meestal krijgt uw hond bij een blaasontsteking medicatie mee, in ieder geval antibiotica en vaak ook een ontstekingsremmer. Bij blaasgruis kan er een speciaal dieetvoer worden voorgeschreven. Als de klachten ernstig zijn of blijven aanhouden dan kunnen we verder aanvullend onderzoek adviseren, zoals röntgenfoto’s of een blaasecho.

LET OP: als u denkt dat uw hond (met name reu!) niet kan plassen, dan is dit een spoedgeval! Bel ons direct. Blaassteentjes kunnen bij de reu vastlopen in de plasbuis en dit is levensbedreigend.

blaasstenen

Blaasstenen