4,7 | 54 Reviews

Vandaag gesloten

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 45,00

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Teken en de ziekte van Lyme bij honden

Steeds vaker krijgen we vragen over teken en de ziekte van Lyme. Met name hondeneigenaren maken zich zorgen over deze ziekte, het is immers bekend dat mensen heel erg ziek kunnen worden van de ziekte van Lyme.

Borrelia bacterie

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Een met Borrelia besmette teek draagt de bacterie over aan het eind van de bloedmaaltijd, dus hoe langer de teek vastgehecht zit ( >24 uur), hoe groter de kans op overdracht. Bij dieren zien we geen rode ring op de huid, wel kan er na elke tekenbeet een zwelling ontstaan. Deze zwelling zegt niets over de eventuele overdracht van Borrelia.

Kan een hond de ziekte van Lyme krijgen?

Het staat nog ter discussie of een hond daadwerkelijk ziek kan worden van de ziekte van Lyme. Veel honden, ziek én gezond, hebben een positieve titerbepaling in het bloed. Dat wil zeggen dat de hond in aanraking is geweest met Borrelia. Het lijkt vooralsnog niet met zekerheid te zeggen of een positieve titer bij een zieke hond bewijzend is.

Symptomen ziekte van Lyme

Symptomen die kunnen passen bij de ziekte van Lyme bij de hond zijn onder andere koorts, gewrichtsontstekingen en nierproblemen. Omdat er echter ook veel andere oorzaken voor deze klachten kunnen zijn is het van groot belang om dit goed uit te zoeken, juist omdat het niet zeker is dat de klachten door Borrelia veroorzaakt worden. Bij een verdenking van de ziekte van Lyme wordt een hond behandeld met het antibioticum doxycycline.

Ziekte van Lyme voorkomen

Voorkomen is uiteraard altijd beter dan genezen. Daarom is het van groot belang om na elke wandeling jezelf en je hond goed te controleren op de aanwezigheid van teken. Aanwezige teken kunt u het beste verwijderen met een tekentang. Zet de punt van de tang over de teek heen (zonder de teek kapot te knijpen) en pak de teek zo dicht mogelijk bij de kop vast, dus waar de teek in de huid vastzit. Draai de tang voorzichtig rond totdat de teek loslaat. Een eventueel achtergebleven kop zal vanzelf naar buiten komen, zoals een flinke splinter.

Preventieve medicatie tegen teken

Omdat het soms lastig kan zijn om de hele hond goed te controleren, of gewoon omdat het een fijn idee is dat je hond helemaal geen teken krijgt, raden we aan om gebruik te maken van een goed tekenbestrijdingsmiddel. Bravecto® is een tablet voor honden die 12 weken werkt tegen teken én vlooien. Scalibor® is een halsband die 6 maanden werkzaam is tegen teken, zandvliegen en muggen. Advantix® pipetten zijn een maand werkzaam.

Maak een afspraak Bel: 030 288 5444