4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 45,00

Het konijn als huisdier

Snel naar:

Konijnen zijn leuke en intelligente dieren. De tijd dat een konijn voor de kinderen gehaald werd en in een klein hokje verdween is -hopelijk- voorbij. Veel konijnen mogen los in huis lopen, zijn zindelijk en hebben buiten een lekker groot verblijf. Konijnen kunnen heel goed buiten gehouden worden, mits ze de tijd krijgen om aan de omstandigheden te wennen en een goede droge en tochtvrije schuilplaats hebben. Kou is dan meestal geen probleem voor een gezond konijn, ze kunnen veel slechter tegen hitte. Een konijn kan bijna niet zweten en kan warmte ook niet goed kwijtraken door bijvoorbeeld hijgen, zoals honden doen. Ze hebben daarom altijd een plek met schaduw nodig om zoveel mogelijk uit de zon te blijven. Met een beetje geluk kan een konijn zo’n jaar of acht tot tien worden, het is dus wel verstandig om dit van tevoren goed in overweging te nemen.

Konijnen houden niet van alleen zijn, het is het beste om een konijn samen met een ander konijn te houden. Sommige konijnen wonen samen met een cavia en dit gaat vaak goed, maar is niet zo verstandig. Een konijn kan drager zijn van een bacterie die cavia’s ziek kan maken (Bordetella bronchiseptica) en ze hebben ook andere voeding nodig.

Denkt u na over het aanschaffen van een konijn? Dan is het verstandig u goed in te lezen.

Zeer veel nuttige informatie omtrend het houden van konijnen vindt u hier.

Ook op onze website kunt u meer informatie lezen over mogelijke klachten van konijnen en de behandelingen:

Myiasis/maden

Een van de vervelendste dingen die we vooral in de zomer zien is een konijn met maden. Vaak zijn dit konijnen die buiten wonen, omdat er buiten gewoon meer vliegen zijn. Vliegen vinden het fijn om eitjes te leggen op warme, vieze plekken. Vooral konijnen met plakpoep lopen een groot risico. De eitjes komen uit en de maden eten zich een weg door de huid van het konijn heen. Het konijn wordt hier uiteraard ziek van. We gaan eerst bekijken hoe diep de maden zitten en proberen ze allemaal weg te halen en het konijn met medicatie te behandelen. Soms is de wond zo groot dat het helaas beter is om het konijn in te laten slapen. Het is daarom verstandiger om te voorkomen dat een konijn aantrekkelijk is voor vliegen. Als uw konijn vaak plakpoep heeft, dan kunnen we een speciaal dieet proberen. Daarnaast is er een spray verkrijgbaar die preventief gegeven kan worden in de zomermaanden en is het verstandig om heel fijn gaas of een klamboe over het hok te doen. Controleer de achterkant van uw konijn in de zomer minstens twee keer per dag! Bij warm weer kunnen vliegeneitjes zich razendsnel ontwikkelen.

Evenwichtsproblemen, verlamming, E. cuniculi

Evenwichtsproblemen zien we bij konijnen regelmatig in combinatie met een scheve kopstand. Ze kunnen daarbij wankel lopen, rondjes draaien of zelfs een geheel verlamde achterhand hebben. Deze neurologische klachten kunnen meerdere oorzaken hebben. Zo kan een scheve kop het gevolg zijn van een middenoorontsteking. Een verlamming wordt nog wel eens veroorzaakt door trauma, bijvoorbeeld ergens vanaf vallen of een rare sprong maken. Speciale aandacht willen we hier echter geven aan de parasiet E. cuniculi. Deze kleine eencellige parasiet kan allerlei klachten veroorzaken, zoals vermageren en bovengenoemde neurologische problemen. Het is lastig om met zekerheid vast te stellen dat de klachten veroorzaakt worden door E. cuniculi, maar wel erg belangrijk om snel te beginnen met de (langdurige) behandeling. Daarom is een sterk vermoeden van een infectie al voldoende om de therapie te starten. Helaas is het vaak niet mogelijk om alle parasieten te doden en dus komt het voor dat de klachten niet helemaal weggaan of terugkomen. Naast het anti-parasitaire middel Fenbendazol heeft het konijn vaak meer medicatie en dwangvoeding nodig om het maagdarmkanaal op gang te houden.

Verkoudheid bij konijnen (Snot)

Verkoudheid bij konijnen, ook vaak ‘snot’ genoemd wordt vaak veroorzaakt door een bacteriële infectie. Een verkouden konijn kan inderdaad last hebben van snot, maar ook van ontstoken ogen of een middenoorontsteking. Vaak zie je dat er pussig snot uit de neus of ogen komt en dat het konijn het plakkerige snot aan zijn voorpootjes heeft zitten vanwege de pogingen om het gezicht schoon te wassen. De behandeling van voorste luchtwegproblemen bij het konijn kan soms lastig zijn, omdat niet alle bacteriën even goed reageren op (de in de nieuwe Antibioticumwet toegestane) antibiotica. Daarnaast is de pus soms erg dik waardoor er lang behandeld moet worden.

Huidproblemen bij konijnen

Bij konijnen zien we regelmatig problemen die met de huid te maken hebben. Schilfers, al dan niet met jeuk, kunnen veroorzaakt worden door schilfermijten of schimmel. En wist u dat konijnen ook vlooien kunnen krijgen? Het is belangrijk om goed na te vragen welk vlooienmiddel geschikt is voor konijnen, omdat sommige pipetjes voor honden en katten (o.a. Frontline) levensgevaarlijk kunnen zijn voor konijnen. Ook zien we nogal eens dat konijnen met overgewicht en/of blaasproblemen een vieze achterhand hebben, waardoor de huid geïrriteerd kan raken. Als een konijn in een nat hok zit dan kunnen ze ontstoken voetzolen krijgen. Konijnen met een lange vacht kunnen klitten krijgen, het is belangrijk om een konijn dat zich niet goed laat borstelen tijdig te laten trimmen.

Baarmoederkanker bij konijnen

Ongesteriliseerde voedsters hebben een grote kans om op latere leeftijd baarmoederkanker te krijgen. Preventief kan uw konijn gesteriliseerd worden. Hierbij worden dan, afhankelijk van de leeftijd van het konijn en de toestand van de baarmoeder, alleen de eierstokken of ook de baarmoeder weggehaald. Vanwege de noodzakelijke narcose zien veel mensen op tegen deze operatie. Als u twijfelt hierover, vraag gerust ons advies. We zullen dan (onder andere) vragen naar de leeftijd en de grootte van uw konijn en we maken dan een op maat gemaakt plan voor uw konijn.

VHD2 vaccinatie

VHD2 is een sinds een aantal jaren voorkomende variant van het Rabbit Haemorrhagic Disease virus. Inmiddels is er een goed verkrijgbaar, geregistreerd vaccin om het dodelijke VHD2-virus tegen te gaan.  Momenteel gebruiken wij het vaccin Filavac® VHD om konijnen te vaccineren tegen VHD2. Dit vaccin kan veilig tegelijk gegeven worden met het ‘standaard’ Myxo/RHD vaccin van Nobivac®.

Niet eten

Een konijn dat niet eet moet altijd serieus genomen worden en zo snel mogelijk, liefst dezelfde dag nog, naar de dierenarts. Konijnen laten pas in een heel laat stadium van ziekte merken dat ze niet in orde zijn, omdat het oorspronkelijk (in het wild) als prooidieren levensbedreigend voor ze is om zwakte te tonen. Tegen de tijd dat u aan uw konijn kunt zien dat hij ziek is, is er meestal echt wel wat aan de hand. Konijnen stoppen met eten als ze ergens pijn hebben, te lange tanden of kiezen hebben of bijvoorbeeld een haarbal. Het niet eten is, onafhankelijk van de oorzaak, heel slecht voor het maagdarmkanaal van het konijn. Ze krijgen er buikpijn van en hebben daarom nog minder zin in eten. Zo is het cirkeltje rond en een konijn komt er meestal niet vanzelf weer bovenop. Omdat een ziek konijn vaak heel snel achteruit gaat moet er snel een diagnose gesteld worden zodat we direct kunnen beginnen met behandelen. Naast de behandeling die we dan instellen om de oorzaak aan te pakken krijgt u ook speciale dwangvoeding mee om de darmen weer op gang te helpen. We laten u graag zien hoe de medicatie en dwangvoeding toegediend moeten worden zodat u dit thuis zelf kunt doen. Wanneer u overdag niet de mogelijkheid heeft om het vaak drukke voer- en medicatieschema thuis vol te houden dan kunt u uw konijn bij ons in de opname brengen. Meer informatie over slecht etende konijnen.

Maagdarmklachten

Een konijn heeft een gevoelig maagdarmkanaal. De samenstelling van het voer is heel belangrijk om de juiste balans te behouden. Ze moeten voldoende vezels (hooi, groenten) eten en niet teveel brokjes. Konijnen kunnen van teveel brokjes diarree krijgen en daarnaast zit er vrij veel energie in brokjes en kunnen ze er dus te zwaar van worden. Konijnen die te zwaar zijn kunnen zich minder goed wassen, waardoor ze de zogenaamde plakpoep kunnen krijgen. Normaalgesproken eet een konijn de zachte keutels op. De harde ronde keutels niet, die vind u dus altijd in het hok (of als uw konijn zindelijk is, in het wc’tje). De zachte keutels, die u dus bij een gezond konijn zelden ziet, bevatten belangrijke voedingsstoffen en een konijn heeft deze echt nodig. Indien uw konijn te zwaar is, dan zullen we zijn dieet bespreken om te zorgen dat uw konijn een gezond gewicht krijgt en behoudt. Plakpoep is niet alleen vies, er kunnen ook vliegen op af komen.
Een ander regelmatig voorkomend probleem is ‘gas’ in de buik. De oorzaak is soms moeilijk te achterhalen. Soms is er echt een verstopping in het maagdarmkanaal, soms ligt de oorzaak bij het niet eten waardoor de darmen stil gaan liggen. Het is dan zaak om uit te zoeken wat precies de oorzaak is en om de darmen weer op gang te krijgen door dwangvoeding en medicatie.
Berucht bij het konijn zijn de zogenaamde haarballen. Haarballen kunnen in de maag of verderop in de darmen zitten. Ze kunnen daar de doorgang blokkeren, waardoor er geen passage meer mogelijk is. Het vergt vaak veel tijd, liefde en medicatie om deze konijnen er bovenop te helpen. De harde ingedroogde massa moet zachter gemaakt worden door het toedienen van (veel) vocht, dwangvoeding en medicatie. Meer informatie over maag- en darmklachten bij konijnen.

Gebitsproblemen

Konijnentanden en –kiezen groeien altijd door. Het gebit slijt af doordat de elementen over elkaar bewegen tijdens het kauwen. Als het gebit scheef staat dan kunnen de tanden en kiezen niet goed afslijten. Hierdoor komen er scherpe punten (haken) op de kiezen en kunnen de voortanden doorgroeien tot zogenaamde olifantstanden. Er kunnen ontstekingen en abcessen ontstaan, welke vaak lastig te behandelen zijn. Het is logisch dat het eten met een pijnlijke mond niet zo goed gaat. De lange tanden zitten in de weg en de scherpe punten prikken in de wangen en tong van het konijn. Soms zie je dat je konijn wel erge honger heeft maar dat het niet lukt om te eten. Of hij is nat op de kin van het kwijlen. Aarzel niet en maak een afspraak om het gebit na te laten kijken! Het knippen van konijnentanden kan snel verlichting geven, maar gaat gepaard met het risico op splijten van de tanden en het knippen kan pijnlijk zijn door de druk die er op de tanden gezet wordt. Dit raden wij daarom af. Het is beter om te lange tanden te slijpen, hiervoor moet het konijn wel onder narcose gebracht worden om de voortanden en alle (diep liggende) kiezen goed te kunnen zien en glad te slijpen. Een gebit dat eenmaal scheef groeit, zal niet vanzelf weer recht gaan groeien. Het is dus zaak om het gebit goed in de gaten te blijven houden en regelmatig te kijken of het alweer nodig is om te behandelen. In sommige gevallen kunnen we adviseren om de voortanden te trekken. Meer informatie over gebitsproblemen bij konijnen