Zomer!
We hebben al volop kunnen genieten van het heerlijke weer, kon het maar altijd zomer zijn! Alhoewel… er zijn ook wat nadelen, zeker voor onze huisdieren. Gelukkig is voor elk zomerprobleem wel een oplossing te vinden, zodat iedereen op een verantwoorde manier van de zomer kan genieten. Lees snel verder hoe!
Toename vossenlintworm in Limburg
De vossenlintworm (Echinococcus multilocularis) komt al jaren voor bij vossen in Midden en Zuid Europa én bij vossen in Limburg en Groningen. Uit recent onderzoek van het RIVM is gebleken dat het aantal besmette vossen in Nederland toeneemt. De vos, maar ook honden en katten, zijn de eindgastheer van deze kleine lintworm. Mensen kunnen tussengastheer zijn en besmet raken met eitjes van de worm door het aaien van een besmet dier, door het eten van besmette bosvruchten, valfruit, paddestoelen of groenten.
De kans dat een mens ziek wordt van de vossenlintworm is klein maar de ziekte is zeer ernstig. Het openbaart zich meestal pas na een lange tijd (5-15 jaar) en tast de lever aan. Met het toenemen van het aantal besmette vossen is de kans op ziekte groter geworden.
Deze voorzorgsmaatregelen kunt u nemen als u in Limburg/Oost Groningen/Midden en Zuid Europa woont of op vakantie gaat:
- Blijf weg van vossen, hun uitwerpselen en holen.
- Zelfgeplukte bosvruchten en paddestoelen, moestuingroente en valfruit grondig wassen en koken voor consumptie.
- Tuinier met handschoenen aan.
- Voorkom dat honden en katten knaagdieren eten en zich zo besmetten, ontworm dieren die los lopen elke 4 weken met een geschikt antiwormenmiddel zoals Milbemax.
Vraag ons om advies en klik voor het hele persbericht van het RIVM hier.
Milbemax actie
De ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites) adviseert huisdieren 4 maal per jaar ontwormen. Wij willen u graag helpen dit advies op te volgen. Gedurende de maand augustus krijgt u dan ook bij het aanschaffen van 3 Milbemax ontwormbehandelingen voor uw hond of kat, de 4e behandeling gratis! En natuurlijk is Milbemax werkzaam tegen o.a. de vossenlintworm. Voor baasjes wiens huisdieren mee zijn geweest op vakantie is het nog handig te weten dat Milbemax óók ingezet kan worden bij het bestrijden van de hartwormlarf. Kijk voor meer informatie over hartworm naar onze zomernieuwsbrief van 2012 via deze link.
Carmen Marie Isabel
Severina Boslooper is weer terug van haar zwangerschapsverlof. Met dochter Carmen is gaat het uitstekend en haar moeder is inmiddels alweer een week lekker aan het werk in de praktijk. Roos Tijms heeft haar gedurende bijna 3 maanden uitstekend vervangen en is nu werkzaam in een andere praktijk. Maar voor iedereen die haar gaat missen, niet getreurd: binnenkort komt ze nog een paar weken waarnemen in verband met vakantie dus de kans is groot dat u haar nog een keer tegenkomt.
Zomerhitte
De zon laat zich volop zien de laatste tijd, voor sommigen heerlijk, voor onze huisdieren niet altijd even prettig…
Eén van de gevaren die op de loer ligt is het verbranden van de huid: denk daarbij aan verbrandde voetzooltjes door lopen op een hete ondergrond (asfalt, beton, metaal) en aan verbranding door de zon van lichtbehaarde delen zoals de neus en oren. Dus lekker lopen op gras en lichte en lichtbehaarde huiddelen insmeren met zonnebrand.
Een ander gevaar is oververhitting. Natuurlijk laat u uw dier niet achter in een geparkeerde auto maar oververhitting kan ook optreden onder andere omstandigheden. Honden kunnen namelijk niet zweten over hun hele huid zoals mensen, maar alleen onder hun voetzooltjes, en koelen zichzelf door te hijgen. Heel efficiënt is dit echter niet. Een hond die het ene moment nog volop aan het apporteren is kan dan ook het volgende moment instorten door hitteshock. Ook katten kunnen last hebben van de hitte, zij zweten ook alleen onder hun voetzooltjes. Door hun vacht te bevochtigen met speeksel kunnen ze nog wat extra afkoelen. Over het algemeen lijken katten wat beter tegen warmte te kunnen dan honden. En laten we ook konijnen niet vergeten. Hun grote oren met veel kleine bloedvaatjes zijn wel bedoeld om de lichaamstemperatuur te regelen maar verder hebben ze alleen zweetklieren in hun bek, zij zijn dus ook niet erg goed tegen hitte bestand.
Dieren met een korte snuit, een dikke vacht, dieren met overgewicht en/of ademhalings- en hartproblemen zijn extra gevoelig voor oververhitting. De symptomen van oververhitting zijn onder andere: hijgen, rode slijmvliezen, lethargie, diarree, braken, toevallen en coma.
Voorkómen
- Zorg voor schaduw en voldoende drinkwater.
- Geen inspannende activiteiten, plan wandelingen in de ochtend of avond als de temperaturen wat gedaald zijn.
- Geef konijnen een koel oppervlak om op/tegenaan te liggen, bijvoorbeeld een koude tegel of een fles bevroren water (omwikkeld met een theedoek om bevriezing van de huid te voorkomen).
- Zorg voor voldoende ventilatie, eventueel airco of een ventilator. Pas op voor tocht.
- Sommige honden waarderen een kinderzwembadje enorm.
- Leg een vochtige, witte handdoek of laken over het hok of span deze boven de plaats waar het dier ligt.
- Ga niet reizen met je dier tenzij het noodzakelijk is, zorg dan voor een koele reisomgeving.
Tot zo ver weer deze nieuwsbrief, fijne zomer!
Met vriendelijke groet,
Natasja van der Woude en Severina Boslooper.