4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 45,00

Er is lekker weer op komst!

Tijdens het schrijven van deze nieuwsbrief is het heerlijk lenteweer, eindelijk! Ook de meeste dieren houden er wel van dat het wat minder koud en nat is. Katten gaan weer meer en meestal ook wat langer naar buiten, er wordt weer flink gewandeld met de hond en konijnen mogen weer buiten in een ren. Voor de lichaamsbeweging is dit goed, maar al de warmte trekt ook minder gewenste bezoekers: vlooien en vliegen. Als u een vlooienplaag wilt voorkomen, dan is het belangrijk om uw hond en kat volgens de gebruiksaanwijzing van het middel dat u heeft te ontvlooien. De meeste pipetjes werken vier weken, een Bravecto-tablet werkt 12 weken en de Program injectie voor de kat werkt een half jaar. Wist u dat de vlo ook lintwormen kan overbrengen? Het is dus belangrijk om eens per drie maanden uw dier te ontwormen.

Hoewel een konijn ook vlooien kan krijgen, zien we dit niet zo vaak. Het belangrijkste ‘mooi weer probleem’ bij konijnen is de maden ziekte. De groene vleesvlieg legt graag eitjes op konijnen. Zeker als uw konijn last heeft van wondjes of plakpoep is het belangrijk om minstens twee maal per dag uw konijn helemaal goed te onderzoeken, voornamelijk de achterhand. Als uw konijn erg vaak plakpoep heeft, dan kan dit een onderliggende oorzaak hebben. Neem contact met ons op voor advies hierover, in veel gevallen is het probleem goed op te lossen, bijvoorbeeld door het geven van het juiste voer.

Acties voor deze zomer

Juni is de chipmaand! PETcomfort vindt het belangrijk dat alle dieren gechipt worden. Chippen is inmiddels verplicht voor alle nieuwgeboren pups en bij reizen naar het buitenland. Voor iedereen die zijn dier nog niet heeft laten chippen geldt in de maand juni:

Chippen van uw huisdier voor 25 euro

Uiteraard registreren we de chip ook voor u.

U kunt in juni ook bij ons langskomen als uw dier al gechipt is, zodat we kunnen controleren of de chip goed afgelezen kan worden en of deze nog correct geregistreerd staat.

[vc_single_image image=”1931″ border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self”]

Zoals u verderop in deze nieuwsbrief kunt lezen zijn er een aantal zaken verplicht als u met uw dier op vakantie gaat naar het buitenland. Voor de meeste landen is ontworming niet verplicht, maar het is wel heel belangrijk! Wij adviseren uw dier op de dag van thuiskomst én een maand later te ontwormen met Milpro®. Milpro® is o.a. werkzaam tegen hartworm en vossenlintworm. Door te ontwormen voorkomt u dat uw dier ziek wordt van een hart- of vossenlintwormbesmetting.

Daarnaast is Milpro® uiteraard ook gewoon werkzaam tegen de spoel- en lintwormen die hier in Nederland voorkomen. Volgens de richtlijnen van de ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites) is het verstandig om alle honden en katten elke drie maanden te ontwormen.

In juli en augustus geldt daarom:

Alle Milpro® ontworming 3 + 1 GRATIS

[vc_single_image image=”1927″ border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self”]

Teken

Ook de teken zijn in de zomer weer van de partij. Helaas, want ze kunnen ernstige ziekten overbrengen zoals Borrelia (ziekte van Lyme), Babesia en Ehrlichia. Om uw hond te beschermen tegen teken zijn er verschillende mogelijkheden. Een Bravecto tablet werkt 12 weken, een Scalibor band zes maanden. Er zijn ook pipetjes verkrijgbaar die tegen teken werken. Bij de kat zien we minder vaak teken dan bij de hond, mocht uw kat veel last van teken hebben dan kunt u contact met ons opnemen voor advies. Er zijn namelijk niet heel veel veilige én goed werkzame middelen om teken bij katten te bestrijden en we geven u graag een passend advies.

Als u een teek van uw hond (of kat) verwijderd heeft dan kunt u als u het leuk vindt deze bij ons komen brengen. Wij sturen de teek dan (gratis) naar het Tickbusters team van de Faculteit Diergeneeskunde. Zij onderzoeken wat voor soort teek het is en desgewenst ook of de teek besmet is met Borrelia, Ehrlichia, Babesia of Anaplasma. Voor dit laatste gelden aanvullende voorwaarden, bij interesse hiervoor nemen wij contact op met het Tickbusters team.

Gaat uw viervoeter mee op vakantie?

Veel mensen nemen hun hond mee op vakantie naar het buitenland. Voor alle landen gelden (soms verschillende) invoereisen. Het is misschien overbodig om te zeggen, maar ook naar België en Duitsland mag je je hond niet zomaar meenemen. Binnen de EU gelden een aantal algemene regels:

  • Uw dier moet een geldig Europees dierenpaspoort hebben
  • Uw dier moet een chip hebben (of een leesbare tatoeage, onder bepaalde voorwaarden)
  • Uw dier moet een geldige hondsdolheid (rabiës) vaccinatie hebben. De vaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek en de chip moet zijn ingebracht vóór het geven van de vaccinatie

Sommige landen hebben aanvullende voorwaarden. Informeer hier tijdig naar, want in sommige gevallen moet er maanden van tevoren gestart worden met bijvoorbeeld vaccineren en bloedonderzoeken. Als u met het vliegtuig reist is het belangrijk om te informeren bij de vliegmaatschappij of er speciale eisen gesteld worden aan bijvoorbeeld de reismand.

Sommige dieren vinden het niet zo prettig om op reis te gaan. Ze vinden het spannend in de auto of ze moeten (alleen) in het vliegtuig. Het is belangrijk om tijdig te beginnen met het wennen aan een verblijf in de reismand. Als dat in huis goed gaat kunt u testen hoe het tijdens een kort ritje in de auto gaat. Als uw hond erg misselijk is in de auto of u bent bang dat hij erge vliegangst heeft, overleg dan met ons over de mogelijkheden. Medicatie is in sommige gevallen een goede oplossing, maar kan ook ongewenste bijwerkingen hebben. Daarom geven wij hierover graag advies op maat.

In het buitenland komen vaak andere parasieten voor dan in Nederland. Het is belangrijk om de juiste bescherming mee te nemen tegen o.a. zandvliegen, hartworm, vossenlintworm en teken. Hoe vaak u welk middel het beste kunt gebruiken hangt af van waar de reis naartoe gaat en hoe lang u daar blijft. Voor vragen hierover kunt u uiteraard bij ons terecht.

[vc_single_image image=”2006″ border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self”]

Overhitting

Lekker weer is fijn. Maar soms is het zelfs in Nederland eigenlijk gewoon te warm om iets te doen. Sommige honden gaan bij heet weer uit zichzelf in de schaduw of binnen liggen. Anderen weten echter ook bij hitte niet van ophouden. Een hond kan zelf niet bedenken dat hij het dan te warm krijgt. Het is dus voor de eigenaar zaak om in de gaten te houden dat de hond op hete dagen niet teveel doet. De hond kan na een korte wandeling preventief gekoeld worden met water en er bestaan ook speciale koelvesten en koelhalsbanden. Helaas gaat het in de zomer toch nog wel eens mis: de hond raakt oververhit. Dit gebeurt nogal eens in een auto (waar de temperatuur zomaar ineens flink kan oplopen), maar ook honden die zich tijdens het afkoelen in het water te druk maken kunnen oververhit raken!

Wat te doen bij oververhitting? Breng de hond naar een koele plek en probeer hem af te koelen met koude natte handdoeken. De normale rectale temperatuur van een hond is 38,0-39,0 graden. Als de temperatuur van de hond door het koelen gedaald is tot 39,0 (elke 5 minuten even de temperatuur opmeten) dan moet er gestopt worden met koelen om onderkoeling te voorkomen. Wanneer de temperatuur van de hond niet daalt binnen 5-10 minuten, of als de hond er slecht aan toe is, bel dan de dierenarts. Op de praktijk is medische alcohol aanwezig, daarmee kan nog effectiever gekoeld worden. Ook kan het aanleggen van een infuus zorgen voor verkoeling.

[vc_single_image image=”2007″ border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self”]

Zwemmen & ooronsteking

Oorontstekingen zien we het hele jaar door, maar in de zomer toch wel het meest. Zeker honden die het water in springen en kopje onder gaan lopen het risico om vuil water in hun oren te krijgen. Als de huid in de gehoorgang gevoelig is door bijvoorbeeld een onderliggende allergie of herhaaldelijke ontstekingen dan raakt deze gemakkelijk geïrriteerd door het vieze water. Er kan veel oorsmeer of zelfs pus uit het oor komen en de oren jeuken of zijn pijnlijk. Als uw hond ineens veel schudt met zijn kop of aan zijn oren krabt met zijn poten dan is het verstandig om zo snel mogelijk door een dierenarts in de oren te laten kijken. Om een oorontsteking vast te kunnen stellen moet er altijd met een otoscoop diep in de oren gekeken worden. Dit is de enige manier om de ernst van de ontsteking te bepalen en om te kijken of het trommelvlies intact is. Zonder dit beoordeeld te hebben kan er geen juiste medicatie voorgeschreven worden. Bij een kapot trommelvlies is oorzalf zelfs gevaarlijk en bij onjuist gebruik van zalf of oorreiniger kunnen er blijvende beschadigingen aan het middenoor en het evenwichtsorgaan optreden. Dit willen we uiteraard voorkomen, vandaar dat er bij een oorontsteking nooit zo maar een zalfje meegegeven kan worden.

Wijziging tarief Hondenuitlaatservice

Waarschijnlijk heeft u het al vernomen dat alle hondenuitlaatservices in Utrecht en omgeving per 1 april dit jaar een vergunning moeten hebben om honden uit te laten in de regio.

Petcomfort heeft hiervoor 3 vergunningen moeten aanvragen en toegewezen gekregen. Door deze extra kosten en het uitblijven van een prijsverhoging  de afgelopen 2 jaar zijn wij genoodzaakt de tarieven van de wandelingen te verhogen.

Hieronder de aangepaste tarieven vanaf 1 juli 2015 voor de uitlaatservice:

  • 1 wandeling per week | was € 13,75 wordt € 14,75
  • 2 wandelingen per week | was € 12,70 wordt € 13,70
  • 3 of meer wandelingen per week | was € 11,70 wordt € 12,40
  • 2 honden op hetzelfde adres | was € 10,70 (per hond) | wordt € 11,25 (per hond)

Zwangerschapsverlof

Severina wordt tijdens haar zwangerschapsverlof vervangen door Wietske de Jong. Zij zal op woensdag en donderdag werken. Brenda Tollenaar werkt dan op maandag, dinsdag en vrijdag.

Inmiddels is Severina bevallen op 30 april van een gezonde dochter! Ze heet Anna Christina Marta. Moeder en dochter maken het goed. Vanaf eind juni is Severina weer aanwezig op de praktijk.[vc_single_image image=”1871″ border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self”]

Met vriendelijke groet,

Severina Boslooper, Brenda Tollenaar en Wietske de Jong.