4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 45,00

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Vlooien bij honden en katten

52_vlo3

De vlo is de meest voorkomende parasiet bij honden en katten. De twee meest voorkomende vlooien zijn:

  • de hondenvlo (Ctenocephalices canis)
  • de kattenvlo (Ctenocephalides felis).

Vlooien zijn insecten van 1-6 mm lang die zich voeden met bloed van hun gastheren. Het bloed wordt vrijwel onmiddellijk, nauwelijks verteerd, uitgescheiden en vindt u terug in de vacht van uw huisdier: vlooienpoepjes. De vrouwtjesvlo legt gemiddeld 20 eitjes per dag. De eitjes zijn rond en glad en vallen daardoor makkelijk van de gastheer af en komen in de omgeving terecht. Uit deze eitjes komen larven, die lichtschuw zijn en vooral in kieren en naden kruipen. De larve verpopt zich in een cocon tot volwassen vlo. Dit popstadium duurt van enkele dagen tot zelfs een half jaar, afhankelijk van temperatuur en vochtigheidsgraad.

Zodra een jonge vlo uit de pop is gekomen gaat deze direct op zoek naar een geschikte gastheer. De cyclus van de vlo begint dan opnieuw.

De vlooiencyclus

53_vlooiencyclus1

Van de vier stadia van de vlooiencyclus leeft slechts 5%, namelijk alleen de volwassen vlo, op uw huisdier. Dit betekent dat de vlooiencyclus zich voor 95% afspeelt in uw huis. Eitjes, larven, poppen en jonge vlooien kunnen worden aangetroffen in de mand, de bank, het vloerkleed, het tapijt, in kieren, naden en spleten in de vloer, onder kastjes of banken etc. Bovendien planten vlooien zich razendsnel voort. De eerste eitjes worden al 36-48 uur na de eerste bloedmaaltijd gelegd. Een vlooienplaag ontstaat dus behoorlijk snel.

Vlooienplaag?

54_5_op_huisdier

Bij een vlooienplaag is het belangrijk, naast het huisdier, ook de omgeving mee te behandelen. Behandel minimaal één maal per maand de omgeving met ongediertespray én behandel alle honden en katten in huis met een geschikt antivlooienmiddel tot er geen vlooien meer zijn. Dit kan drie tot zes maanden duren omdat het popstadium onder gunstige omstandigheden zes maanden kan overleven!

Om een vlooienplaag te voorkomen is het belangrijk uw huisdieren het hele jaar door tegen vlooien te behandelen, ook in de winter. Verder kunt u regelmatig te stofzuigen en dweilen, ook onder kasten, banken etc. en voor u bv op vakantie gaat preventief sprayen met ongediertespray.