4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 45,00

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Gebitsproblemen bij de kat

Tweederde van de katten ouder dan 3 jaar heeft last van gebitsproblemen. Voor een eigenaar is het vaak lastig om het gebit van een kat te bekijken, het is niet iets wat de meeste mensen reglmatig doen. Bij Dierenkliniek PETcomfort Utrecht kunnen we het gebit van uw kat verzorgen en onderhouden.

Symptomen gebitsproblemen

Bij ernstige gebitsproblemen komt er vaak een vieze lucht uit de bek, uw kat wil minder graag (harde) brokken eten of kwijlt veel. Tijdens het eten kan het opvallen dat de kat brokjes uit zijn bekje laat vallen. Soms wrijven katten met pijn in de bek overmatig met de wangen langs voorwerpen. Het is vaak moeilijk om de subtiele klachten op te merken. Katten stoppen niet zomaar met eten en ze zijn heel goed in het verbergen van pijn. Maar naast het ongemak en de pijn in de bek kunnen gebitsproblemen ook in de rest van het lichaam ontstekingen veroorzaken. Het is dus erg ongezond.

Jaarlijkse controle

Tijdens de jaarlijkse controle bekijken we het gebit altijd. Wanneer we zien dat er problemen zijn, overleggen we dit met de eigenaar. In sommige gevallen is er te weinig tandsteen om het te verantwoorden om het dier onder narcose te brengen, hier zullen we het advies geven af te wachten, alvast eventuele maatregelen te nemen (bijvoorbeeld tanden poetsen, ander voer, voedingssupplementen) en over een bepaalde tijd het gebit opnieuw te beoordelen. Ook in de spreekkamer is het soms niet goed mogelijk om alle tanden en kiezen goed te bekijken. Bijvoorbeeld omdat de patiënt niet goed meewerkt of er teveel tandsteen aanwezig is om de toestand van onderliggende elementen te kunnen beoordelen. Wanneer we dat nodig vinden, kunnen we adviseren om dit onderzoek onder narcose te doen. Meestal vindt dan direct aansluitend de gebitsbehandeling plaats.

Behandeling van gebitsproblemen

Zodra er sprake is van ontstoken tandvlees, rotte en/of loszittende kiezen dan adviseren we een gebitsbehandeling. We brengen het dier onder narcose en halen eerst met tandheelkundig instrumentarium (handmatig en ultrasoon) al het tandsteen weg. Pas daarna kunnen we goed beoordelen of er redenen zijn om elementen te trekken. Soms liggen er wortels bloot, zijn er ontstoken wortels, afgebroken kiezen of op andere manieren aangetaste elementen.

Resorptielaesies / FORL

Bij katten zien we regelmatig resorptielaesies, ook wel bekend onder de afkorting FORL (Feline Odontoclastische Resorptie Laesies). Door FORL aangetaste tanden en kiezen krijgen gaatjes in het glazuur van de tandhalzen of in de wortels. Daardoor komen de zenuwen bloot te liggen en dit is heel erg pijnlijk. Aangetaste elementen kunnen helaas niet gerepareerd worden, het is het diervriendelijkst om alle pijnlijke aangetaste elementen te trekken.

Gingivitis/stomatitis complex

Katten met gingivitis/stomatitis complex hebben een ontsteking in de bek. Dit varieert van rood tandvlees rond de tanden en kiezen tot ernstige zwellingen van het tandvlees, de mondhoeken en achterin de keel. Het is een zeer pijnlijke aandoening, waarvan de oorzaak lijkt te liggen in een overmatige afweerreactie op de eigen tanden en kiezen. Er zijn in een vroeg stadium nog meerdere behandelopties. Het gebit moet altijd schoon zijn en bepaalde ontstekingsremmers kunnen de ontsteking verminderen. Soms is het probleem echter zo ernstig dat er tanden en kiezen getrokken moeten worden. Het klinkt heel drastisch om alle tanden en kiezen van een kat te trekken, maar als het de enige manier is om pijnvrij door het leven te gaan dan is het noodzakelijk. Katten kunnen prima eten zonder gebit, ze slikken de (harde) brokjes dan gewoon in één keer door.

Wanneer we van tevoren al inschatten dat er een gebitsbehandeling moet plaatsvinden die uitgevoerd moet worden door een specialist, kunnen we u doorverwijzen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij katten waar alle gebitselementen getrokken moeten worden in het kader van gingivitis/stomatitis complex. Er mogen dan absoluut geen wortelresten achterblijven en het is noodzakelijk om dit d.m.v. dentale röntgenfoto’s te controleren.