4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 45,00

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Tegen welke ziektes wordt mijn hond geënt?

Canine distemper/hondenziekte

Canine distemper, ook bekend als ‘hondenziekte’, is een zeer besmettelijke virusziekte van honden die over de hele wereld voorkomt. Hij wordt overgebracht door middel van besmette neus-, of ooguitvloeiing, besmette ontlasting, urine of speeksel.

Wat zijn de symptomen van de hondenziekte?

Er zijn diverse symptomen waar u op kunt letten bij uw hond. Hieronder vallen:

  • koorts
  • neus- en ooguitvloeiing
  • geen eetlust

Hierna kan braken en diarree optreden, de hond kan gaan hoesten of benauwd worden en zenuwverschijnselen vertonen. Soms zijn alleen zenuwverschijnselen zichtbaar, zonder voorafgaande symptomen. Ook kan verharding van de voetzolen en neusspiegel optreden.

Deze ziekte kent vaak een dodelijk verloop. Pups van 3 tot 6 maanden zijn het gevoeligst, maar volwassen dieren kunnen ook canine distemper krijgen.

Parvo

Een ander zeer besmettelijk virus is het parvovirus. Het parvovirus is ontdekt in 1978 en wordt overgebracht door contact met ontlasting van besmette dieren. Het is een behoorlijk resistent virus en het kan tot zelfs enkele maanden overleven. Doberman Pinschers, Rottweilers, Pitbulls en Labrador Retrievers zijn mogelijk gevoeliger dan andere rassen.

Wat zijn de symptomen van parvo?

Het verloop van de ziekte wordt bepaald door de hoeveelheid en het ziekteverwekkend vermogen van het virus en de weerstand van de hond. De eerste symptomen worden meestal 5 tot 12 dagen na infectie vertoond. De gebruikelijkste symptomen zijn hevig braken en erge diarree, het laatste met of zonder bloedbijmenging. Deze symptomen gaan vaak gepaard met koorts, sloomheid en een gebrek aan eetlust. Parvo komt het meest voor bij jonge honden, maar kan op elke leeftijd voorkomen.

Honden die direct intensieve ondersteunende therapie krijgen, kunnen de ziekte overleven. Bij jonge honden en gevallen waar complicaties en secundaire infecties optreden, kan de ziekte een minder gunstig verloop hebben. De hond kan zelfs overlijden.

Rabiës/hondsdolheid

De ziekte rabiës is beter bekend als ‘hondsdolheid’ en wordt overgebracht door de beet van een geïnfecteerd dier. Vleermuizen, wasberen en vossen vormen het reservoir voor deze ongeneeslijke ziekte.

Rabiës is een zoönose en kan dus overgedragen worden op de mens (met dodelijke afloop, als men niet is of op tijd wordt gevaccineerd na een beet van een geïnfecteerd dier). Ook mensen moeten dus uitkijken met vleermuizen in Nederland en wilde honden in het buitenland.

Wat zijn de symptomen van hondsdolheid?

Het kan 1 week tot 8 maanden duren voor een besmet dier de kenmerkende symptomen vertoont. Het dier kan:

  • slomer worden of juist erg agressief;
  • veel speeksel produceren;
  • moeite met slikken krijgen.

Ook vertonen dieren met rabiës vaak neurologische verschijnselen, zoals dronkemansgang en verlammingsverschijnselen. Als deze neurologische verschijnselen eenmaal optreden, overlijdt het dier meestal binnen 7 dagen.

"Het is belangrijk om uw hond te vaccineren zodat uw huisdier antistoffen aanmaakt tegen de meest voorkomende hondenziektes."
Severina, dierenarts bij PETcomfort

De ziekte van Weil

Een andere naam voor de ziekte van Weil is leptospirose. Het wordt overgebracht via urine van zogeheten gastdieren. Dit zijn meestal ratten die zelf niet ziek worden van de leptospira bacterie, maar de ziekte wel verspreiden door met hun urine bijvoorbeeld water, grond en voedsel te besmetten.

Wat zijn symptomen van de ziekte van Weil?

De ziekte verloopt soms zonder duidelijke verschijnselen, maar kan ook zorgen voor:

  • een gebrek aan eetlust
  • sloomheid, koorts
  • braken en diarree
  • snelle hartslag
  • snelle ademhaling
  • (punt)bloedingen

Doordat het organisme zich voornamelijk vermeerdert in de nieren en de lever, kan chronische nier- en/of leverziekte ontstaan. Leptospirosis kan ook de dood van de hond tot gevolg hebben.

Kennelhoest

Kennelhoest is een hoogst besmettelijke, acute ziekte van de voorste luchtwegen die door één of meer ziekteverwekkers veroorzaakt wordt. Deze ziekteverwekkers zijn:

  • het paraïnfluenza virus
  • het canine adenovirus type 2
  • de bacterie bordetella bronchiseptica.

Andere, secundaire ziekteverwekkers kunnen de ziekte verder compliceren.

Deze ziekte heeft de naam kennelhoest gekregen, doordat honden die de ziekte krijgen vaak recent in een pension of vergelijkbare instelling zijn geweest.

Wat zijn de symptomen van kennelhoest?

Bijna altijd treedt als eerste een flinke, niet productieve hoest op die vaak verergert na inspanning of door druk op de hals door bijvoorbeeld de halsband. Kokhalzen en neusuitvloeiing kunnen ook voorkomen. Honden met kennelhoest zijn meestal niet algemeen ziek, hoewel koorts wel kan optreden.

Bij jonge pups, honden met verminderde weerstand en honden met bestaande luchtwegproblemen komen de meeste complicaties voor, zoals longontsteking of verergering van de bestaande problemen.

Infectieuze canine hepatitis

De infectieuze canine hepatitis is een wereldwijd verspreide, voor honden besmettelijke leverziekte die wordt overgebracht door besmette ontlasting, urine, neusuitvloeiing, bloed en speeksel. Het virus kan lang overleven en kan wel één jaar lang voorkomen in de urine van herstelde honden.

Wat zijn de symptomen van canine hepatitis?

De symptomen variëren van een lichte koorts tot het overlijden van het dier. De eerste verschijnselen zijn meestal koorts, sloomheid en niet willen eten. Vaak is er sprake van een gevoelige buik en een enkele keer hoest de hond. Tekenen van leverfalen kunnen optreden, waaronder braken, geelzucht, neurologische verschijnselen en verhoogde bloedingsneiging.

Als een hond hersteld is kan hij/zij er blijvende veranderingen van het hoornvlies en een nierbeschadiging aan overhouden. Jonge honden zijn het gevoeligst.

Vaccinatieschema voor honden

Laat u uw hond vaccineren bij Dierenkliniek PETcomfort? We hanteren het volgende vaccinatieschema voor honden:

Leeftijd Vaccinatie
6 weken ‘puppy enting’(tegen hondenziekte en Parvo)
8-9 weken ‘grote cocktail’ (tegen hondenziekte, Parvo en de ziekte van Weil)
12 weken ‘grote cocktail’ + KC (tegen hondenziekte, Parvo, de ziekte van Weil, Paraïnfluenza en Bordetella)
Rabiës vaccinatie (tegen hondsdolheid)
1 jaar ‘grote cocktail’ + kc (tegen hondenziekte, parvo, de ziekte van weil, paraïnfluenza en bordetella)
2 jaar ‘kleine cocktail’ + kc (tegen de ziekte van weil, paraïnfluenza en bordetella)
3 jaar ‘kleine cocktail’ + kc (tegen de ziekte van weil, paraïnfluenza en bordetella)
4 jaar ‘grote cocktail’ + kc (tegen hondenziekte, parvo, de ziekte van weil, paraïnfluenza en bordetella)
rabiës vaccinatie (tegen hondsdolheid)
5 jaar ‘kleine cocktail’ + kc (tegen de ziekte van weil, paraïnfluenza en bordetella)
6 jaar ‘kleine cocktail’ + kc (tegen de ziekte van weil, paraïnfluenza en bordetella)
7 jaar ‘grote cocktail’ + kc (tegen hondenziekte, parvo, de ziekte van weil, paraïnfluenza en bordetella)
rabiës vaccinatie (tegen hondsdolheid)

Laat uw hond vaccineren of onderzoeken

Bescherm uw hond tegen deze besmettelijke hondenziektes en laat hem of haar inenten. Vermoedt u dat uw hond al last heeft van de benoemde symptomen en mogelijk ziek is? Neem zo snel mogelijk contact met ons op, zodat we uw hond kunnen onderzoeken. Maak online of telefonisch een afspraak en bezoek Dierenkliniek PETcomfort in Utrecht. We helpen u en uw trouwe viervoeter graag verder.

Voor een spoedgeval zijn we 24/7 bereikbaar.

030 288 5444 Maak een afspraak

Veelgestelde vragen

Bekijk bij vragen eerst onze veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Hoe herken je een hondenziekte?

Per soort hondenziekte zijn er verschillende symptomen waaraan u de ziekte kan herkennen. We behandelen de symptomen bij de verschillende soorten ziektes. Bekijk Canine distemper/hondenziekte, Parvo, Rabiës/hondsdolheid, De ziekte van Weil, Kennelhoest en Infectieuze canine hepatitis

Welke hondenziektes zijn besmettelijk voor mensen?

Een aantal van de behandelde hondenziektes zijn ook besmettelijk voor mensen. Het gaat hierbij om de Ziekte van Weil en rabiës (hondsdolheid). Er zijn nog diverse andere ziektes die ook besmettelijk zijn voor mensen.

Reviews

“Ik was al een poos op zoek naar een goede dierenarts in Utrecht. Toen kwam ik terecht op PETcomfort. Vriendelijke en deskundige dierenartsen met een groot hart voor dieren.”

– Vorstenbosch

“Zeer tevreden met de behandeling van mijn hond. Duidelijke uitleg over wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren.”

– Elles

“Ik ben ontzettend goed geholpen met mijn nieuwe kat Karel. Ik kan iedereen Petcomfort aanbevelen, fijnste dierenarts in Utrecht.”

– Alkemade

Ontmoet het gepassioneerde team

Maak kennis met het team van Dierenkliniek PETcomfort. Wij nemen de zorg van uw huisdier uit handen met onze diergeneeskundige behandelingen. Wil je bij ons komen werken? Bekijk dan onze vacaturepagina.

Dierenarts Severina Boslooper
Dierenarts Brenda Tollenaar
Dierenarts met een kat
Paraveterinair Eline van Zoest

Onze dierenkliniek in Utrecht

Onze openingstijden

Maandag: 08.30 tot 18.00
Dinsdag: 08.30 tot 18.00
Woensdag: 08.30 tot 18.00
Donderdag: 08.30 tot 18.00
Vrijdag: 08.30 tot 18.00
Zaterdag: 10.00 tot 13.00