4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 45,00

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

De wereld door kattenogen

67_Kattenogen

De bouw van het kattenoog komt in grote lijnen overeen met dat van de mens. Omdat de ogen van katten echter aangepast zijn voor een heel ander leven dan dat van ons, lijkt de wereld die zij zien wel op die van ons maar met de nodige verschillen.

De kunstenaar Nickolay Lamm heeft met deze foto’s proberen weer te geven hoe een kat de wereld ziet in vergelijking met de mens.

Als roofdieren is het voor katten belangrijk om goed scherp te kunnen zien bij weinig licht. Ze kunnen dan ook 6 tot 8 x beter zien in het donker dan mensen maar om dit te bereiken hebben ze wel wat moeten inleveren op het zien van fijne details en de perceptie van kleur.

In de foto’s zie je onder andere dat katten een breder gezichtsveld hebben maar ook dat dit gezichtsveld vanaf ongeveer hetzelfde punt als bij de mens wazig wordt.

Hun goede zicht in het donker hebben ze onder andere te danken aan een grote hoeveelheid lichtgevoelige staafjes, een pupil die enorm groot kan worden én aan hun tapetum lucidum; een reflecterende laag achter in hun oog om zoveel mogelijk van het aanwezige licht te kunnen profiteren. Deze laag geeft katten vaak die verschrikkelijk enge ogen in foto’s.

Voor zover onderzoekers nu weten zien katten blauw en geel maar geen oranje, rood of bruin waardoor hun beelden er wat bleekjes uitzien, alsof ze constant Instagram gebruiken als het ware.

Verder moeten voorwerpen voor katten dichterbij zijn om ze scherp te kunnen zien: maximaal zo’n 6 meter terwijl mensen nog op zo’n 30 tot 60 meter scherp zien. Omdat katten geen spieren hebben om hun lens aan te passen kunnen ze ook nog eens voorwerpen die heel dichtbij zijn niet goed scherp zien.

En juist dat laatste brengt ons bij een ‘grappig’ kattenprobleem: dat blinkende waterbakje, waarin geen enkel zuchtje lucht het rimpelloze oppervlak van het kristalheldere water verstoort, is dus verdraaid lastig voor kattenogen. Vandaar dat Poekie soms eerst met een poot voelt hoe vol het bakje eigenlijk is, of soms te diep met zijn/haar neus in de bak duikt en dan niezend weer boven komt. En daarom houden katten ook zo van druppende kranen, modderwater, vijvers etc. Dat drinkt zoveel relaxter! Misschien dat het voor uw Poekie helpt om een brokje in het waterbakje te gooien om in ieder geval dat irritant gladde oppervlak wat in beweging te brengen…