4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 10.00 tot 13.00

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 45,00

Vuurwerkangst

15 november, 2012


Vuurwerkangst bij honden en katten

Binnenkort zullen de eerste vuurwerkknallen weer te horen zijn, dit veroorzaakt voor sommige honden en katten ontzettend veel stress. De beste manier om stress te behandelen is natuurlijk het wegnemen van de oorzaak, maar dat is bij vuurwerkangst vaak niet mogelijk. Om nu te voorkomen dat langdurig chemische kalmeringsmiddelen moeten worden toegediend is het het beste om te proberen de angst bij het dier weg te nemen of in ieder geval te verminderen door middel van specifieke training.

Om een hond te laten wennen aan het geluid van vuurwerk is het raadzaam om op tijd (en dit betekent minstens 4 weken van tevoren) te beginnen met gedragstherapie. Op deze manier kan de hond langzaamaan en op een zo positief mogelijke manier leren minder angstig te reageren op harde geluiden zoals die van vuurwerk.

Om dit proces te ondersteunen zijn er verschillende mogelijkheden zoals CALM Diet van Royal Canin. Dit voer is speciaal ontwikkeld voor kleine honden tot 15kg en katten die moeten omgaan met stressvolle situaties. CALM Diet helpt daarnaast om de mogelijke gevolgen van stress op de spijsvertering en de huid te verminderen en ondersteunt de gezondheid van het gebit en de urinewegen.

Een andere mogelijkheid is een verdamper of halsband te gebruiken die rustgevende feromonen verspreidt. Deze feromonen worden normaal gesproken uitgescheiden door zogende teven om de pups gerust te stellen. Onderzoek heeft aangetoond dat de feromonen ook een duidelijk geruststellende werking hebben op volwassen dieren, het kan dan ook verschijnselen van angst en stress helpen beheersen en voorkomen.

Er zijn ook verschillende soorten smakelijke capsules verkrijgbaar met een natuurlijke samenstelling die kunnen ondersteunen bij diverse vormen van stress, waaronder vuurwerkangst. Door deze middelen te combineren met gedragtherapie zal het ongewenste, schrikgedrag sneller verminderen.

Met deze middelen dient wel op tijd begonnen te worden om maximaal effect van de therapie te krijgen.

Als laatste redmiddel is het ook mogelijk het angstige dier een versuffend kalmeringsmiddel, voorgeschreven door de dierenarts, toe te dienen. Het nadeel hiervan is dat niet van te voren duidelijk is hoe het effect zal zijn, dat de werkingsduur onvoorspelbaar is en dat bijwerkingen kunnen optreden.

Wat verder van belang is, is dat uw hond of kat gechipt en geregistreerd is om eventuele weglopers tijdens oud en nieuw gemakkelijk weer met hun eigenaar te kunnen herenigen!

Bij Dierenkliniek PETcomfort kan je speciale medicatie ophalen, die jouw hond of kut helpt tegen vuurwerkangst. Maak een afspraak om de juiste medicatie in huis te halen.

Deel dit bericht