4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 45,00

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

Hondsdolheid in Amsterdam

20 februari, 2012


In Amsterdam is een pup van 8,5 weken aangetroffen met hondsdolheid…

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op woensdagavond 15 februari, bij een hond in Amsterdam hondsdolheid vastgesteld. Het hondje van 8,5 week oud, is inmiddels geëuthanaseerd. De GGD Amsterdam is diezelfde avond gestart met contactonderzoek. Inmiddels heeft zij alle mensen (circa 50 personen) die in contact zijn geweest met de hond opgespoord en gevaccineerd om te voorkomen dat ook zij ziek worden. De NVWA spoort dieren op die in contact zijn geweest met dit
hondje. Het gaat niet alleen om honden, ook andere dieren kunnen besmet zijn. De NVWA heeft inmiddels 2 katten en 1 hond opgespoord die in contact zijn geweest met het hondje.

Hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd, wordt veroorzaakt door een virus. Het virus wordt uitgescheiden in speeksel. Bij bijten, maar ook door likken kunnen mensen en dieren besmet raken. Al voordat dieren verschijnselen vertonen van hondsdolheid zijn ze besmettelijk voor hun omgeving.
De besmetting van hondsdolheid bij dit hondje is bevestigd door het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad. Bij een vermoeden van een dierziekte wordt dit instituut altijd door de NVWA ingeschakeld om de monsters van het zieke dier te onderzoeken.

Het hondje was gevonden in Marokko waar rabiës bij dieren voorkomt. Op 4 februari 2012 is het jonge hondje met een chip en een gezondheids certificaat vanuit Marokko naar Spanje vervoerd. Op 11 februari is de hond vanuit Spanje naar Nederland vervoerd. Sinds 1991 is er in Nederland geen hondsdolheid bij huisdieren aangetroffen. Regio’s in de directe omgeving waar nog hondsdolheid heerst zijn Oost Europa en Noord Afrika. Om mens en dier te beschermen tegen deze dierziekte gelden strenge eisen bij het importeren van (huis)dieren uit het buitenland.

Meer informatie:
– Dossier hondsdolheid
www.vwa.nl/onderwerpen/dierziekten/dossier/hondsdolheid-rabi-s

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum
van de NVWA (0800) 04 88.

Deel dit bericht