4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 45,00

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

December, feest!

6 december, 2014


kerst_1387271644

December is een leuke maand die in het teken van familie, gezelligheid en eten staat. Maar wat voor ons gezellig en/of lekker is kan voor uw huisdier erg gevaarlijk zijn.
Hieronder vindt u een aantal etenswaren en andere dingen die, ondanks dat ze gevaarlijk en/of giftig zijn voor uw huisdier, heel aantrekkelijk voor hen kunnen zijn.

Let op, dit is slechts een greep uit een heel scala aan giftige stoffen en andere gevaren!

Decoratie

  • De  kerstboomnaalden, hulst, maretak en kerstster en kerstroos zijn allen giftig voor honden en katten.
  • Kijk ook uit met de versieringen van de kerstboom: slingers, engelenhaar en ander decoratiemateriaal kunnen ernstige darmproblemen veroorzaken.
  • Huisdieren schatten het gevaar van de vlam van een brandende kaars vaak verkeerd in, pas op voor verbranding en ook voor brand door kwispelende hondenstaarten.
  • De snoeren van kerstlichtjes zijn soms onweerstaanbaar, zorg dat uw huisdier er niet aan kan gaan knagen.

Voedsel

  • Aliumsoorten zoals uien, bieslook, prei, knoflook zijn lekker voor mensen maar giftig voor honden en katten. Ook knaagdieren kunnen slecht tegen deze groenten en krijgen er darmproblemen van.
  • Avocado is giftig voor veel zoogdiersoorten én vogels. Waarschijnlijk is de stof persine die in avocado’s zit de boosdoener.
  • Rozijnen, druiven en macademia noten zijn giftig voor hond en kat. Kleine hoeveelheden hiervan zijn al schadelijk, geef dus geen enkel voedingsmiddel waarin deze verwerkt zijn (bv kerststol). Welk bestanddeel van de druiven en macademianoten precies de vergiftigingsverschijnselen veroorzaakt is niet bekend.
  • Chocolade bevat theobromine, bakkerschocolade en pure chocolade bevat de hoogste gehaltes van deze, voor honden en katten, fretten, papegaaien en paarden, gevaarlijke stof.

Overige

  • Gourmetstellen, tafelgrills etc. zijn vaak voorzien van een anti-aanbaklaag gemaakt van teflon. In teflon zit het, voor vogels levensgevaarlijke, polytetrafluorethyleen. Bij verhitting van het teflon komt deze stof vrij en veroorzaakt bij vogels ernstige benauwdheid die kan leiden tot de dood. Plaats vogels dus tijdelijk in een andere ruimte als u deze apparaten gaat gebruiken.
  • Antivries en koelvloeistof bevat ethyleenglycol. Deze stof ruikt en smaakt voor honden heerlijk zoet maar veroorzaakt een levensgevaarlijke beschadiging van de nieren. Ook katten kunnen vergiftigd worden door deze stof als zij er bijvoorbeeld doorheen lopen en daarna hun poten schoon likken.

Als u vermoedt dat uw dier een vergiftiging heeft, raadpleeg dan altijd uw dierenarts!
Laat uw dier zichzelf niet likken wanneer de stof aan de pootjes of in de vacht zit. Neem, indien voorhanden, de verpakking van het middel mee naar de dierenarts.

Deel dit bericht