Dierenkliniek PETcomfort Utrecht

  • Neem contact op:030 288 5444
  • Ons adres:Zwarte Woud 230, Utrecht
  • Openingstijden:08.30 uur - 19:00 uur

Castratie kat (kater)

Wat is castreren?

Bij een castratie worden de zaadballen van de kater geheel weggenomen. Het onvruchtbaar maken van een poes heet:”sterilisatie“.

Wanneer castreren?

Een kater kan in principe gecastreerd worden als hij een half jaar oud is, of wanneer hij ongeveer 2kg weegt. Het advies is wel om het vanaf dit tijdstip zo snel mogelijk te doen. Wanneer een kater eerder dan de advies leeftijd begint met sproeien, is het verstandig om direct contact op te nemen met de praktijk en zo mogelijk ervoor te kiezen de kater eerder te castreren. Wanneer een kater eenmaal aan het sproeien is, is het heel lastig om het af te leren en helpt de castratie soms ook niet meer.

Bel: 030 288 5444

Redenen castratie

Na de castratie zijn de mannelijke hormonen weg. Zo nu en dan krijgen we van klanten de vraag of we niet enkel de zaadstreng door zouden kunnen knippen. De reden waarom we dat niet doen, is dat we bij de kater alle mannelijke hormonen uit het lichaam willen verwijderen en dat kan alleen door het geheel verwijderen van de zaadballen. De hormonen zorgen namelijk voor het ongewenste gedrag dat zeer frequent optreedt bij katers. Hierbij kunt u denken aan sproeien in huis, vechten op straat en weglopen van huis.

kater-voor-castratie

kater op behandeltafel

Nadelen castratie

Er zitten helaas ook nadelen aan een castratie

  • De kans op overgewicht neemt toe.
  • Het gedrag van de kater kan veranderen

Wanneer het dieet op de juiste manier wordt aangepast hoeft de kater niet aan te komen. Omdat de castratie invloed heeft op de hormonen van de kater kan ook het gedrag iets veranderen.

Nazorg en voeding

Na afloop van de operatie houden we uw kat een aantal uur ter observatie in onze praktijk. We wachten tot hij goed wakker is en hij zelfstandig kan lopen. Als dit goed gaat en de kat weer fit is, mag hij naar huis. Eenmaal thuis gekomen mag hij alleen drinken en pas ’s avonds een klein beetje eten. Dit omdat hij nog wat misselijk kan zijn van de narcose en het gevaar op verslikken nog aanwezig is. De dag na de operatie mag hij weer gewoon eten.

Het is van belang om de dag(en) na de castratie goed op de kat te letten. hij zal uiteraard nog wat suf zijn van de narcose, maar hij moet goed op u blijven reageren. Wanneer hij erg sloom overkomt en niet op u reageert, dan is het verstandig om contact op te nemen met de praktijk. De wond van de kater bestaat uit twee sneetjes in de balzak. Deze sneetjes worden niet gehecht en plakken over het algemeen al goed aan elkaar voordat de kater mee naar huis gaat. De balzak kan door de irritatie de eerste dagen nog iets gezwollen zijn, maar moet daarna gaan krimpen.

Omdat na de castratie de energiebehoefte van de kat omlaag gaat, is het verstandig om de voeding aan te passen. De hoeveelheid voer die u geeft kan met 25% verminderd worden. Het is van belang om goed op de voedingstoestand van uw kat te blijven letten. Met deze maatregelen en natuurlijk met voldoende beweging hoeft een gecastreerde kater niet te dik te worden.

Bekijk hier de kosten van de castraties

Maak een afspraak

Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies of voor het maken van een afspraak.

Bel: 030 288 5444