Dierenkliniek PETcomfort Utrecht

  • Neem contact op:030 288 5444
  • Ons adres:Zwarte Woud 230, Utrecht
  • Openingstijden:08.30 uur - 19:00 uur

Castratie van de hond (reu)

Wat is castreren?

Bij een chirurgische castratie worden de zaadballen van de reu geheel weggenomen. Het onvruchtbaar maken van een teef is eigenlijk ook een castratie, maar noemt men meestal”sterilisatie“.

Naast chirurgische castratie kan er ook gekozen worden voor tijdelijke castratie d.m.v. een implantaat Suprelorin ®. Dit implantaat wordt net als een identificatiechip onderhuids aangebracht met een dikke naald. De reu wordt door de hormonen in het implantaat onvruchtbaar gemaakt gedurende 6 tot 12 maanden. Er kan bijvoorbeeld voor een implantaat gekozen worden om te testen of een chirurgische castratie het gewenste effect oplevert of bij dieren die een sterk verhoogd narcoserisico hebben.

Bel: 030 288 5444

Wanneer castreren?

Een reu kan gecastreerd worden als hij een half jaar oud is.

Redenen voor castreren

Redenen voor castreren zijn:

  • Dat de reu wat minder fel wordt op andere honden en niet meer achter de teefjes aan gaat, kortom iets makkelijker wordt in de omgang.
  • Laten verdwijnen (of flink verminderen) van voorhuidontsteking.
  • Verkleinen van de prostaat. Op hogere leeftijd kunnen reuen last krijgen van een vergrote prostaat welke ervoor kan zorgen dat de hond moeilijk kan poepen. De prostaat is afhankelijk van mannelijke hormonen, waardoor hij krimpt na castratie.

Nadelen castreren

Er zitten helaas ook nadelen aan een castratie

  • De kans op overgewicht neemt toe.

Wanneer het dieet op de juiste manier wordt aangepast hoeft de reu niet aan te komen.

Nazorg en voeding

Na afloop van de operatie houden we uw reu een aantal uur ter observatie in onze praktijk. We wachten tot hij goed wakker is en hij zelfstandig kan lopen. Als dit goed gaat en de hond weer fit is, mag hij naar huis. Eenmaal thuis gekomen mag hij alleen drinken pas ’s avonds een klein beetje eten. Dit omdat hij nog wat misselijk kan zijn van de narcose en het gevaar op verslikken nog aanwezig is. De dag na de operatie mag hij weer gewoon eten.

Het is van belang om de dag(-en) na de castratie goed op de hond te letten. Hij zal uiteraard nog wat suf zijn van de narcose, maar hij moet goed op u blijven reageren en zijn huid moet mooi roze blijven. Wanneer hij erg sloom overkomt en niet op u reageert, dan is het verstandig om contact op te nemen met de praktijk. De eerste paar dagen na de castratie geeft u pijnstillers. De wond van reu bestaat uit een snee vlak voor de balzak en wordt onderhuids gehecht, waardoor normaal gesproken de hechtingen niet verwijderd hoeven te worden. Soms zijn wel één of twee hechtingen te zien, deze moeten dan na 10 tot 14 dagen verwijderd worden. De balzak kan door de irritatie de eerste dagen nog iets gezwollen zijn, maar moet daarna gaan krimpen. Om te voorkomen dat de hond aan de wond zit, zal hij soms een kraag om moeten of een speciaal pakje aan. Na een paar dagen kunt u de wond op de praktijk laten controleren. Het is verstandig om de hond de eerste 10 tot 14 dagen rustig te houden en zeker niet te laten zwemmen, zodat de wond optimaal kan genezen.

Omdat na de castratie de energiebehoefte van de hond omlaag gaat, is het verstandig om de voeding aan te passen. De hoeveelheid voer die u geeft kan met 25% verminderd worden. Het is van belang om goed op de voedingstoestand van uw hond te blijven letten en zo nodig over te gaan op voer met minder calorieën of om juist iets meer voer te geven. Met deze maatregelen en natuurlijk met voldoende beweging hoeft een gecastreerde reu niet te dik te worden.

Prijs

De prijzen zijn all-ininclusief de standaard medicijnen en controle consult na 3 dagen. Ga voor meer informatie naar onze tarieven pagina.

Let op: Bij uitzonderlijke afwijkingen aan het geslachtsapparaat (bijv. niet ingedaalde testikels bij de reu)  komen er extra kosten bij. Informeer vooraf naar de kosten!

Maak een afspraak

Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies.

Bel: 030 288 5444