4,7 | 54 Reviews

Vandaag geopend van 08.30 tot 18.00

Honden en katten wachten in een aparte wachtkamer

Volledige gezondheidsinspectie vanaf € 45,00

Bespaar ruim 20% met het PETcomfort Zorgplan

De wereld door hondenogen

De bouw van het hondenoog komt in grote lijnen overeen met dat van de mens. Maar omdat de ogen van honden zijn aangepast zijn voor een heel ander leven dan dat van ons, lijkt de wereld die zij zien wel op die van ons maar met de nodige verschillen.

Vroeger werd gedacht dat honden geen kleuren zien maar dit is niet zo, ze zien wel minder kleuren dan de mens. De hond heeft twee soorten kleurgevoelige kegeltjes in het oog; geel en blauw, de mens heeft 3 soorten kegeltjes; rood, blauw en groen. Hierdoor zien deze rode en groene tomaten er voor honden allemaal hetzelfde uit… De helderheid van objecten kan wel gebruikt worden om het verschil tussen de kleuren te zien.

66_Hondenogen_combi

Achterin het oog van de hond ligt een reflecterende laag: het tapetum lucidum. Door deze laag kunnen ze optimaal gebruik maken van het aanwezige licht en hierdoor beter zien in de avond en vroege ochtend. Het tapetum lucidum is ook wat honden soms van die hele enge lichtgevende ogen geeft in foto’s.

De meeste honden hebben een gezichtsveld van ongeveer 250 graden breed. De mens daarentegen moet het doen met 190 graden zicht maar heeft wel een groter deel van dat veld waarin we dingen waarnemen met 2 ogen tegelijk, van zo’n 120 graden. Dit binoculaire zicht zorgt o.a. dat we diepte kunnen zien, de hond heeft dit maar in 75 tot 85 graden van zijn gezichtsveld.

Verder lijkt onderzoek uit te wijzen dat honden 4 tot 8 maal minder scherp zien dan mensen. Maar tegelijkertijd is het hondenoog wel weer 10 tot 20 maal gevoeliger voor beweging in de verte dan het oog van de mens. Al met al is het oog van de hond perfect uitgerust voor het zien van snelbewegende prooi in de vroege ochtend en avond, dé tijd om te jagen.

De volgende keer dat je hond die rode bal op het grasveld weer niet kan vinden, denk je vast even aan deze nieuwsbrief. Overigens hoef je geen medelijden te hebben met je hond vanwege hun wat beperkte zicht. De hondenneus, die waarschijnlijk zo’n 100 miljoen maal gevoeliger is dan onze neus, laat hen ruiken in 3D, IMAX en Technicolor.