Sterilisatie van de kat (poes)

Wat is steriliseren?

In de volksmond wordt het onvruchtbaar maken van een poes sterilisatie genoemd. Eigenlijk is het een castratie, omdat de eierstokken niet worden afgebonden maar geheel worden weggenomen. Na deze ingreep kan een poes geen kittens meer krijgen. Het onvruchtbaar maken van een kater heet:”castratie“.

Maak een afspraak Bel: 030 288 5444

Wanneer steriliseren

Een poes kan in principe gesteriliseerd worden wanneer zij een half jaar oud is, of wanneer ze ongeveer 2kg weegt. Er is geen optimaal moment, maar het is beter om het te doen als ze niet krols is.

Voordelen steriliseren

Na de sterilisatie van de poes zal er geen baarmoederontsteking meer optreden. Deze ontsteking kan zeker bij de wat oudere poes fataal zijn.

Verder is een krolse poes is heel onrustig, maakt veel herrie en kan weglopen. Als uw poes buiten komt heeft u een grote kans dat u met een nestje jonge kittens blijft zitten.

Nazorg en voeding

Na afloop van de operatie houden we uw kat een aantal uur ter observatie in onze praktijk.
We wachten tot ze goed wakker is en ze zelfstandig kan lopen. Als dit goed gaat en de kat weer fit is, mag ze naar huis. Eenmaal thuis gekomen mag ze alleen drinken en de eerste dag pas ‘s avonds een klein beetje eten. Dit omdat ze nog wat misselijk kan zijn van de narcose en het gevaar op verslikken nog aanwezig is. De dag na de operatie mag ze weer gewoon eten. Het is van belang om de dag van de sterilisatie goed op de kat te letten. Ze zal uiteraard nog wat suf zijn van de narcose, maar ze moet goed op u blijven reageren. Wanneer ze erg sloom overkomt en niet op u reageert, dan is het verstandig om contact op te nemen met de praktijk.

De eerste paar dagen na de sterilisatie geeft u pijnstillers en laat u zo nodig de wond op de praktijk controleren. De wond wordt onderhuids gehecht, waardoor normaal gesproken de hechtingen niet verwijderd hoeven te worden. Soms zijn wel 1 of 2 hechtingen te zien, deze moeten dan na 10 à 14 dagen verwijderd worden. Verder is het van belang om de poes de eerste 10 dagen goed rustig te houden. Ze mag eigenlijk niet springen/rennen/nat worden omdat de huid en vooral de spieren van de buik eerst goed moeten genezen.

Omdat na de sterilisatie de energiebehoefte van de kat omlaag gaat, is het verstandig om de voeding aan te passen. De hoeveelheid voer die u geeft kan met 25% verminderd worden. Het is van belang om goed op de voedingstoestand van uw kat te blijven letten en zo nodig over te gaan op voer met minder calorieën. Met deze maatregelen en natuurlijk met voldoende beweging hoeft een gesteriliseerde poes niet te dik te worden.

Prijs

Ga voor meer informatie over de prijzen naar ons tarieven overzicht: tarieven

Maak een afspraak

Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies of maak online een afspraak.