Wat is steriliseren?

In de volksmond wordt het onvruchtbaar maken van een teef sterilisatie genoemd. Eigenlijk is het een castratie, omdat de eierstokken niet worden afgebonden maar geheel worden weggenomen. Na deze ingreep kan een hond geen pups meer krijgen.

Maak een afspraak Bel: 030 288 5444

Wanneer steriliseren?

Een teef wordt tussen de 7 en 14 maanden voor het eerst loops, dan is ze geslachtsrijp en kan ze jongen krijgen. Per hond zullen we bekijken wat het beste moment is om haar te steriliseren. Het kan al vóór de eerste loopsheid, dus op 6 maanden leeftijd. We hebben de ervaring dat de eierstokken op dat moment  het makkelijkst weg te halen zijn, waardoor de kans op eventuele complicaties  het kleinst is. Daarnaast is de kans op het ontstaan van melkkliertumoren bij een vroege sterilisatie het kleinst (zie onder). In andere gevallen raden wij echter aan om te wachten met sterilisatie tot na de eerste loopsheid, bijvoorbeeld als uw hond last heeft van vaginitis, aanleg lijkt te hebben voor blaasproblemen of het vanwege het gedrag beter lijkt om te nog even te wachten. In dit geval, of als u er zelf voor kiest om uw hond later te laten steriliseren, is het  optimale sterilisatiemoment  3 maanden na de eerste dag van haar loopsheid. Het lichaam is dan weer volledig tot rust gekomen. Indien een teef binnen deze 3 maanden gesteriliseerd wordt zijn de baarmoeder en de eierstokken nog te actief, waardoor de kans op bloedingen wat groter is. Ook als een teef schijnzwanger is, is een sterilisatie af te raden, want ook dan is de kans op bloedingen groter.

Voordelen van steriliseren

Als u geen pups wilt is het voor een teef gezonder om gesteriliseerd door het leven te gaan omdat:

  • Gesteriliseerde teven een verminderde kans op het krijgen van (kwaadaardige) tumoren in de melklijsten hebben. Als de sterilisatie vóór de eerste loopsheid plaats vindt is deze kans zo klein mogelijk, namelijk rond de 1%. Met elke loopsheid die hierna volgt stijgt de kans op het krijgen van melkkliertumoren sterk.
  • Er minder kans bestaat op het krijgen van suikerziekte.
  • Een baarmoederontsteking niet meer kan optreden. Deze ontsteking kan bij honden fataal zijn.

Verder is het voor de eigenaar een voordeel dat de hond niet meer loops wordt en dus niet meer lastig gevallen wordt door reuen.

Nadelen van steriliseren

Er zitten helaas ook nadelen aan een sterilisatie.

  • Er bestaat een kleine kans op incontinentie van de urine. Deze kans wordt zo klein mogelijk gehouden door alleen de eierstokken te verwijderen en de sterilisatie na de eerste loopsheid plaats te laten vinden. Overigens is de incontinentie vrijwel altijd goed te behandelen met medicatie.
  • In het bijzonder bij rassen als de Newfoundlander en de Engelse Cocker Spaniël bestaat er een kans op vachtveranderingen, maar dit wordt ook bij andere langharige rassen gezien.
  • De kans op overgewicht neemt toe indien de hond niet minder voer krijgt.
  • Sommige gedragsproblemen kunnen verergeren.

Deze voordelen van sterilisatie wegen medisch gezien ruimschoots op tegen de nadelen. Ons advies is dan ook om teefjes te laten steriliseren vóór de eerste loopsheid of 3 maanden na het begin van de eerste loopsheid.

Sterilisatie van de oudere teef

Wanneer een teef nooit problemen lijkt te hebben rond de loopsheden dan lijkt het minder dringend om een sterilisatie op latere leeftijd alsnog uit te laten voeren. Daarnaast wordt het voor veel mensen steeds spannender om een oudere hond onder narcose te brengen en te laten opereren. Ook één van de grootste voordelen van jong steriliseren (kleinere kans op het ontstaan van kwaadaardige melkkliertumoren).

Toch vinden we het belangrijk om ook oudere teven te steriliseren. Wordt uw hond steeds onregelmatiger of vaker loops? Duren de loopsheden steeds langer? Heeft ze last van schijndracht? Lijkt ze rond de loopsheden meer te drinken? Dit zijn allemaal tekenen van mogelijke afwijkingen in de voortplantingsorganen. Cysteuze eierstokken, een cysteuze baarmoederwand en een baarmoederontsteking kunnen uw hond acuut erg ziek maken. Op dat moment moet uw (zieke) hond met spoed geopereerd worden en zijn de risico’s  veel groter dan wanneer we een geplande sterilisatie uitvoeren. De narcose is belastender voor een ziek dier en het weghalen van een ernstig veranderde baarmoeder is veel gecompliceerder door o.a. de toegenomen doorbloeding. Ook het kostenplaatje is dan duidelijk anders.

Nazorg en voeding

Na afloop van de operatie houden we uw hond een aantal uur ter observatie in onze praktijk. Pas als ze goed wakker is en weer zelfstandig kan lopen nemen we haar mee uit om even te plassen. Als dit goed gaat en de hond weer fit is, mag ze naar huis. Eenmaal thuis gekomen mag ze alleen drinken en de eerste dag eventueel ’s avonds laat wat eten. Dit omdat ze nog wat misselijk kan zijn van de narcose en het gevaar op verslikken nog aanwezig is. De dag na de operatie mag ze weer gewoon eten.

Het is van belang om de dag van de sterilisatie goed op de hond te letten. Ze zal uiteraard nog wat suf zijn van de narcose, maar ze moet goed op u blijven reageren en haar huid moet mooi roze blijven. Wanneer ze erg sloom overkomt en niet op u reageert, dan is het verstandig om contact op te nemen met de praktijk. De eerste paar dagen na de sterilisatie geeft u pijnstillers en laat u zo nodig de wond op de praktijk controleren. De wond wordt onderhuids gehecht, waardoor normaal gesproken de hechtingen niet verwijderd hoeven te worden. Verder is het van belang om de teef de eerste 10 dagen goed rustig te houden en aan een korte lijn uit te laten. Ze mag niet springen/rennen/zwemmen omdat de huid en vooral de spieren van de buik eerst goed moeten genezen.

Omdat na de sterilisatie de energiebehoefte van de hond omlaag gaat, is het verstandig om de voeding aan te passen. De hoeveelheid voer die u geeft kan met 25% verminderd worden. Het is van belang om goed op de voedingstoestand van uw hond te blijven letten en zo nodig over te gaan op voer met minder calorieën of om juist iets meer voer te geven. Met deze maatregelen en natuurlijk met voldoende beweging hoeft een gesteriliseerde teef niet te dik te worden.

Maak een afspraak Bel: 030 288 5444

Prijs

De prijs voor een sterilisatie is afhankelijk van het gewicht van uw hond. Dit is een vaste prijs inclusief nacontrole. Bij ons geen verrassingen achteraf. Ga voor meer informatie over de prijzen naar onze tarieven pagina: tarieven